Ne dobd a szemétbe a tojáshéjat: mutatjuk, mi mindenre tudod felhasználni

Forrás: Shutterstock -
tojáshéj felhasználás szemét ötlet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik ha tojást esznek, fogják a héját, és kidobják a szemétbe, pedig a tojáshéj rengeteg dologra felhasználható.

1. Használd trágyaként! Tedd a tojáshéjakat egy dobozba, törd össze őket, és keverd bele a virágföldbe. A tojáshéj nagyszerű módja annak, hogy kálciumot adjon a komposzthoz.

2. Használd tisztítószerként! Gyűjts össze néhány tojáshéjat, szárítsd ki, és törd finom porrá aprító segítségével. Adj hozzá szódabikarbónát és vizet, majd keverd össze. A végeredmény egy szuper tisztítószer lesz, amivel könnyedén eltüntetheted a ráégett ételmaradékot az edényekről.

3. Ha te is azok közé tartozol, akik előszeretettel hordják termoszban a kávét, biztosan találkoztál már azzal a finom, fekete bevonattal a termosz belsejében, amit nagyon nehezen lehet letakarítani. Ha összekeversz egy pohár forró vizet néhány apróra tört tojáshéjjal, megoldódik a problémád, ugyanis ez a mágikus keverék garantáltan eltűnteti a szennyeződést.

4. Kevesen tudják, de a szárított, apróra tört tojáshéj - magas kálcium tartalma miatt - nagyon jó madáreleség.

5. A tojáshéj segít tisztán tartani a mosogatót és a lefolyót is. Néhány apró tojáshéj-töredék ugyanis segít eltakarítani a lefolyóban ragadt ételmaradékokat.

6. A tojáshéj háziállatunk étrendjébe is tökéletesen passzol: az apróra tört tojáshéj tökéletes kálciumforrás, ami erősíti a csontokat és a fogakat.

7. A tojáshéj nemcsak trágyaként működik jól, de a földbe keverbe elriasztja a rovarokat és a csigákat is.

Forrás: Shutterstock

Forrás: napmintnap

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.