Apgar-teszt, azaz az 5 legfőbb életfunkció pontozása a születés után

Születés baba vizsgálatok Apgar-teszt szülés család újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülés és a születés rendkívül megterhelő mind az anya, mind a baba számára, így nem meglepő, ha az eseményeket követően több orvosi vizsgálatot is elvégeznek mindkettőjükön a kórházban töltött pár nap alatt. Az újszülött esetében az első ilyen vizsgálat nem más, mint az Apgar-teszt.

Mi is az az Apgar-teszt?

A születést követő napokban a kisbabát többször és alaposan megvizsgálják, hogy biztosak legyenek abban, hogy egészséges és minden rendben van vele. Legelőször lemérik a súlyát, a hosszát illetve egyperces korában elvégzik rajta az ún. Apgar-tesztet is, amelyet az 5. percben megismételnek.
Az Apgar-teszt egy mérési módszer, amelynek segítségével egy tízes skálán pontozzák az újszülött állapotát. A tesztet Virginia Apgar, egy amerikai orvosnő fejlesztette ki és

5 objektív életjelenséget vizsgál:

bőrszín, szívműködés, reflexek, izomtónus, légzés. A kategóriák 0, 1 vagy 2 pontot kaphatnak, minél nagyobb a pontszám, annál jobb az adott paraméter. A pontokat végül összeadják, így kapják meg az újszülött Apgar-értékét, illetve ezek a paraméterek adnak információt az orvosoknak a baba külvilághoz való alkalmazkodásáról, valamint ezekből kiindulva lehet gyanakodni esetleges kóros állapotokra is.

Az Apgar-teszt 5 objektív életjelenséget vizsgál: bőrszín, szívműködés, reflexek, izomtónus, légzés Forrás: Shutterstock

Apgar-értékek

Az egészségesújszülöttek Apgar-indexe általában 7-10 pont közé esik, 7 pont alatt azonban már orvosi beavatkozásra - például légzéstámogatásra - is szükség lehet, 4 pont alatt pedig intenzív ellátásra szorul a baba – például ballonos lélegeztetésre.

Vizsgált életjelenségek

Bőrszín
2 pont: egész teste rózsaszín
1 pont: teste rózsaszín, a végtagok kékek
0 pont: sápadt vagy egész teste kék
A születést követően sok baba kékes árnyalatú, de ha minden rendben van, akkor ez a szín gyorsan átvált egészséges rózsaszínre. A sötét bőrű babáknál nem a bőrszínt, hanem a száj nyálkahártyáját, a szemfehérjét és a tenyereket vizsgálják meg az orvosok.

Szívverés
2 pont: 100 fölött/perc
1 pont: 100 alatt/perc
0 pont: nem érzékelhető
A szívverésnek egy egészséges újszülött esetében meg kell haladnia a 100/percet. Néha, az első pár napban hallani egy kis szívzörejt, de ez csak annak köszönhető, hogy az éretlen keringés alkalmazkodik a kinti körülményekhez.

A szívverésnek egy egészséges újszülött esetében meg kell haladnia a 100/percet Forrás: Shutterstock

Reflexek
2 pont: sír, köhög, tüsszög
1 pont: grimaszol
0 pont: ingerlésre nem reagál
Az egészséges újszülött az első pillanattól kezdve reagál az ingerekre, akaratlan reakciói veleszületettek. A legfőbb reflexek: szopó (legerősebb reflex, ami nem csak a mellbimbóra korlátozódik), nyelő (születése után azonnal tud nyelni), fogó (a neki nyújtott ujjat azonnal megfogja), Moro-reflex (más néven átkaroló reflex), kereső (az arc cirógatásakor odafordul és kinyitja a száját), lépő (ha a hónaljánál felemelik, akkor lépegető mozdulatokat tesz).

Izomtónus
2 pont: aktív mozgás
1 pont: néhány végtagmozgás
0 pont: petyhüdt
Az egészséges újszülött aktívan mozgatja a kezeit és a lábait, ezek hiányában szülési sérülésre, például kulcscsonttörésre is gyanakodhat az orvos.

Légzés
2 pont: szabályos, síró
1 pont: gyenge, szabálytalan
0 pont: nincs
Az egészséges újszülött légzése erőteljes és szabályos, ha sír, akkor nagy gond nem lehet a légzéssel.

Az Apgar-tesztet kétszer is elvégzik a babán: a születése 1. percében mért értékek a méhen belüli körülményekre utalnak vissza, míg az 5. percben kapott pontszámok a későbbi állapotokra iránymutatóak. De senki ne aggódjon, ha esetleg az első érték alacsonyabb, mert általában a második vizsgálatnál az ilyen babák pontértéke is javulni szokott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.