Egy gyönyörűen ívelt ajak karaktert ad az arcnak, ha pedig még valamilyen élénk színben is pompázik, akkor nem kell szinte már semmi mellé, hogy vibrálóvá és élettelivé váljon a megjelenésünk. De hogyan tudjuk tökéletesen kirúzsozni magunkat?

A rúzs évezredek óta a női szépítőszerek királynője, ám egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk. Akad néhány praktikus tanács, amelyeket érdemes megfogadnunk, ha úgy akarunk rúzsozni, mint a profik.

Ápoljunk

Használjunk rendszeresen ajakápolótForrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy a rúzs tökéletesen fedjen, ne csomósodjon, ne üljön bele a redőkbe, nagy gondot kell fordítanunk az előkészítésre. Használjunk rendszeresen ajakápolót, így megelőzhetjük a kicserepesedést, ugyanis nincs az a rúzs, amely jól mutatna a száraz, berepedezett szájon. Mielőtt nekifognánk az ajkak festésének érdemes leradírozni őket, hogy igazán egységes, száraz területektől mentes alapot kapjunk. A radírozás történhet speciálisan erre gyártott termékekkel, de akár a fogkefénkkel is átdörzsölhetjük gyengéden az ajkakat.

Alapozzunk

Vigyünk fel a szánkra egy kevés alapozótForrás: Shutterstock

A jó alaphoz nem elég a puha, hidratált száj, kell hozzá egy csepp valódi alapozó is. Igen, igen, amikor alapozzuk az arcunkat, kissé érintsük vele a szánk széleit is. Nem kell vastagon és nem kell az egészet lefednünk, csak valóban egy leheletnyit vigyünk fel a felső és alsó ívre, hogy a ceruzával határozottabb és tartósabb kontúrt tudjunk majd húzni.
Keretezzünk

A szájceruzával korrigálhatjuk az ajak formájátForrás: Shutterstock

Az igazán szép ívű száj és a valóban tartós rúzsozás legfőbb titka a tökéletes kontúrozás. Egy jól megválasztott szájceruza csodákra képes. Korrigálhatjuk vele az ajak formáját, teltebbé varázsolhatjuk, ráadásul ez tartja kordában a rúzsunkat, hogy ne szaladjon fel a szánk környékén található apró ráncokba, ne folyjon szét, ne maszatolódjon el. Sose válasszunk sötétebb szájceruzát, mint a kiszemelt rúzs színe, legyen vele megegyező vagy inkább picit világosabb. A kontúrozást kezdjük a felső ajak orr alatti, V-t formázó részével, majd térjünk át a száj alsó ívének legdúsabb szakaszára, végül a szájzugokat is rajzoljuk át. Kívülről befelé haladva satírozzuk át a ceruzával az egész szájat, ez adja meg ugyanis az igazi alapot és biztosítja a szín intenzitását is.

Színezzünk

Ecsettel vigyük fel a rúzstForrás: Shutterstock

A rúzs felhordásánál fontos a precizitás. Ahhoz, hogy mindenhova megfelelő mennyiségű festék kerüljön, és ne legyen foltos a végeredmény, ecsettel vigyük fel a rúzst pontos, határozott mozdulatokkal. Vigyázzunk, hogy a kontúrra már ne jusson festék. Ha végeztünk, fogjunk egy tiszta zsebkendőt vagy egy lap papírtörlőt és „harapjunk rá", hogy felitassuk a felesleget, majd ismét fogjuk az ecsetet és vigyünk fel egy újabb réteget a rúzsból.
A duplán felhordott festék, alatta a ceruzával igazán mély színt és valóban tartós eredményt garantál majd, amely kis odafigyeléssel, akár egy egész estén át is tarthat.