Így étkezz, hogy a bőröd igazán szép legyen

Forrás: Shutterstock -
tápanyag szépségápolás étrend vitaminok szépség étkezés bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A makulátlan, rugalmas bőr egyet jelent a szépséggel és az egészséggel. Ha valakire ránézünk, akkor az arcát figyeljük meg először és azonnal feltűnik, ha a bőre üde és ragyogó, de az is, ha fakó, élettelen vagy pattanásos. Számos kozmetikai termék kecsegtet minket a csodás bőr ígéretével, pedig ahhoz, hogy valódi eredményt érjünk el, a szépítkezést belül kell kezdenünk.

A csodás bőr titka a megfelelő táplálkozás. Természetesen sokat javíthatunk az állapotán különféle szérumokkal, krémekkel, olajokkal, ám ha nem biztosítjuk számára a megfelelő, belső táplálást, akkor nincs az a kozmetikum, amellyel valódi áttörést érhetnénk el.

Szépség és egészség

A bőrnek sokféle tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy erős, ellenálló és egészséges legyen, s ez nem csupán a szépségünk miatt fontos.

A csodás bőr titka a megfelelő táplálkozás Forrás: Shutterstock

A bőr ugyanis a legnagyobb kiterjedésű szervünk,

amely pajzsként védi a testünket a különféle külső hatásoktól, legyen szó UV-sugárzásról, vízről, sérülésekről, kórokozókról stb. Ugyanakkor a felhám alatti réteget kollagénrostok alkotják, ezek felelősek a bőr rugalmasságáért. A kollagén egyfajta fehérje, amely a kor előrehaladtávalegyre csökken, ráadásul a szabad gyökök is elősegítik a károsodásukat, így alakulnak ki a ráncaink.

Fehérjében gazdag ételek Forrás: Shutterstock



A-vitamin

A sejtek növekedéséhez és regenerálódásáhozfontos, hogy megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz jusson a szervezetünk, amely ráadásul még remek antioxidáns is, így hatékonyan veszi fel a küzdelmet a bőr öregedésével szemben. A narancsszín és piros, sárga, sötétzöld gyümölcsökben és zöldségekben béta-karontin található, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, így érdemes bőségesen fogyasztanunk például piros húsú paprikát, spenótot, édesburgonyát, sütőtököt, sárgarépát, kelbimbót és salátaféléket.

C-vitamin

A legismertebb és legsokoldalúbb vitaminról már korábban írtunk, ám itt is meg kell említenünk, hiszen a C-vitamin kiváló antioxidáns valamint a kollagéntermelésben is jelentős szerepet játszik. Külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt bőrszépítő hatással bír, ezért fogyasszunk sok citrusfélét, paprikát, paradicsomot, epret, brokkolit, kivit, kelbimbót, de a csipkebogyóból készült hideg vizes kivonat is jó választás.

C-vitaminban gazdag gyümölcsök Forrás: Shutterstock



E-vitamin

Megakadályozza a sejtmembránban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját és az ezzel járó károsodást, így véd a szabad gyökök ellen. Legfőbb forrásai az olajos magvak és az ezekből nyert olajok valamint az avokádó, a búzacsíra, a dió- és mogyorófélék, a hüvelyesek, a mazsola valamint a tojássárgája.

B-vitaminok

A szép bőr számára különösen a B12-vitamin nélkülözhetetlen, hiszen elengedhetetlen a sejtek osztódásához és növekedéséhez. Ez a vitamin nagy mennyiségben fordul elő a különféle húsokban (marha, sertés, bárány, borjú), a halakban, a tejtermékekben (tej, sajt, joghurt, kefir, túró) és a tojásban.

A tejtermékek remek B-vitamin források Forrás: Shutterstock



Cink

Az a nyomelem segítabban, hogy asejthártya minél ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben, ráadásul a cink hiánya pattanásos bőrt eredményezhet, így jobb, ha beiktatjuk az étrendünkbe a kagylóféléket. Amennyiben ezektől ódzkodunk, fogyasszunk tojást, száraz hüvelyeseket, barna rizst, sárgarépát, földimogyorót és sajtokat.

Végül, de nem utolsó sorban, ahhoz, hogy a bőr valóban üde, életteli és sima legyen megfelelő mennyiségű vizet kell fogyasztanunk, naponta minimum 2 litert, enélkül az epidermisz hidratáltsága nagymértékben csökken, a bőr pedig szárazzá, ráncossá, netán repedezetté válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.