újrahasznosítás tippek kávézacc életmód környezettudatosság kávé öko
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretne kávézni. A kávé élénkít, energiával tölt fel, ugyanakkor maga a kávézás rituáléja nyugtat, ellazít. De mi van a gőzölgő ital mögött? Hát, a zacc, amelyet szintén sok mindenre használhatunk.

A környezetvédelem, az újrahasznosítás és a hulladékmentesség egyre nagyobb hangsúlyt kap az életünkben. Aki próbál tudatosabban élni, az manapság azt is megnézi, hogy mibe teszi a boltban a kiflit, újrahasznosítható-e a megvásárolt termék csomagolása vagy éppen felhasználható-e a keletkezett szemetet. A kávézás során – még akkor is, ha nem kapszulás kávéfőzőt használunk – a forró, aromás ital hulladékot termel, méghozzá zaccot, ami viszont

a környezettudatosság jegyében számos módon újrahasznosítható.


Szépségápolás

Filléres ráfordítással a kávézaccból remek arc- illetve testradírt készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak a lecsepegtetett vagy kissé kiszárított zacc és némi méz, tej vagy olívaolaj. Ha a zaccot mézzel keverjük össze, akkor egy szuper, tápláló radírt kapunk, a tejtől még simább és bársonyosabb lesz a bőrünk, míg az olíva magában is csodásan hidratál, hát még akkor, ha egyben radírozunk is vele! A zacchoz keverj annyi mézet, tejet vagy olajat, amitől egy krémes állagú pasztát kapsz, majd finoman dörzsöld át vele az arcodat, testedet, végül öblítsd le. A vivőanyagokat akár kombinálhatod is, így kaphatsz pl. mézes-tejes, mézes-olajos bőrradírt is tovább fokozva a peeling áldásos hatásait.

A kávézaccból remek arc- illetve testradírt készíthetünk Forrás: Shutterstock


Kertészkedés

A kert vagy a virágok gondozásában is segítségünkre lehet a kávézacc. A zaccnak igen magas a nitrogéntartalma, ami egyben a növények fő tápeleme is, így néha érdemes a virágföldbe keverni. Vigyázzunk azonban, mert ha nem szárítjuk ki, akkor a levegőn hajlamos megpenészesedni, ezért jobb, ha nem csak a föld tetejére szórjuk, hanem bele is forgatjuk.

A kávézacc azonban nem csak tápanyaggal látja el a növényeket, de meg is védi őket, ugyanis mind a csigák, mind pedig a hangyák messze elkerülik azokat az ágyásokat és növényeket, amelyeket zaccal szórunk körbe.

A kávézacc tápanyaggal látja el a növényeket Forrás: Shutterstock


Otthon

Az otthonunkban nem csupán a fürdőszobában tehet jó szolgálatot a kávénk mellékterméke, de bizony a konyhában vagy a gardróbban is hasznosíthatjuk. A kávézacc ugyanis remekül semlegesíti a különféle kellemetlen szagokat a hűtőben, de akár a cipőkben is.

A kávézacc remekül semlegesíti a kellemetlen szagokat Forrás: Shutterstock



Éljen a környezettudatosság, az újrahasznosítás, de leginkább a kávé, meg zacc is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.