Lenyűgöző tények az ikertesókról, amiket eddig nem tudhattál

Forrás: Shutterstock -
ikrek érdekesség testvérek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napig szinte misztikum övezi az ikreket, és csodálattal nézünk rájuk. Sok legenda kering arról, hogy érzik egymást, tudják, éppen mi történik a testvérükkel. Ezt eddig ugyan nem sikerült tudományosan bizonyítani, de tény hogy az ikrek azonos agyhullámmal rendelkeznek, képesek teljesen egyformán gondolkodni. Ezen kívül számos érdekesség derült ki még a különleges testvérekről.

Az ikrek nagyobb százalékban lesznek balkezesek. Az átlagembereknek ez a 10 százalékára jellemző, az ő esetükben pedig 21 százalékukra. Erre egyelőre nincs magyarázat, de tudósok azt gyanítják, hogy genetikai összefüggés van a balkezesség és az ikerkapcsolatra való hajlam között.

Nem mindig ugyanaz az édesapjuk. Megeshet, hogy a petesejtet két különböző hímivarsejt termékenyíti meg. A spermium ugyanis 4-5 napig képes életben maradni a női szervezetében. Amennyiben ez idő alatt egy másik férfival történik a szeretkezés, és két petesejt szabadul ki, a másik hímivarsejt is megtermékenyítheti azt.
Illetve akkor is megtörténhet, hogy két apukája lesz a babáknak, ha az első megtermékenyülés után nem áll le a peteérés, és néhány hét múlva közösülés történik egy másik férfival.
Ezekre azonban nagyon kicsi az esély: egy a millióhoz.

Az ikreknek nem mindig ugyanaz az édesapjuk, megeshet, hogy a petesejtet két különböző hímivarsejt termékenyíti meg Forrás: Shutterstock

Nem biztos, hogy egy napon születik meg a két baba. Előfordulhat ugyanis, hogy az egyikük bizonyos szövődmények miatt hamarabb jön a világra, a másik pedig bent marad az anyaméhben. Eddig 85 nap volt a legnagyobb különbség, amivel egy ikerpár a világra jött.

Az egypetéjű ikrek egynegyede tüköriker, ami azt jelenti, hogy a testükön megjelenő vonások, jellegzetességek pont ellentétesen helyezkednek el rajtuk, mintha egymás tükörképei lennének. Például szeplők, anyajegyek, fülek, szemek alakja. Ez a petesejt késői szétválásával magyarázható.

A '60-as '70-es években sok olyan emberkísérletet végeztek, amely során elválasztották az egypetéjű ikreket, és különböző környezetben illetve anyagi körülmények között élő családoknak adták őket. Majd folyamatosan figyelték fejlődésüket. Kiderült, szinte teljesen ugyanolyan személyiségű felnőttek lettek, és sokszor hasonló életutat jártak be.

A két baba már az anyaméhben kommunikál egymással, a 14. héttől tudatosan megérintik egymást, figyelnek a másikra. Ez egyre intenzívebb lesz a terhesség előre haladtával.

Egyes kutatások szerint nem csak a gének, hanem a táplálkozás is befolyásolhatja az ikerterhesség esélyét. Ugyanis azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak tejterméket, ötször nagyobb eséllyel hoznak világra ikreket.

Az egypetéjű ikrek egynegyede tüköriker, a testükön megjelenő vonások, jellegzetességek pont ellentétesen helyezkednek el rajtuk Forrás: Shutterstock

Az ikertesókat meg lehet különböztetni a köldökük alapján, ugyanis az más-más módon válik le, ennek nincs köze a genetikához.

A tesók képesek már babaként egy saját nyelvet kialakítani, amelyet csak ők értenek, így kommunikálnak egymással. Ez ugyan nagyon érdekes tud lenni, ám hátránya, hogy később kezdenek el beszélni, ezért a szociális fejlődésüket visszavetheti, mivel más nem érti a nyelvüket.

Az egypetéjű ikreknek azonos a DNS-e, azonban az ujjlenyomatuk nem, mivel azt az anyaméhben ért súrlódások, a kéz egyedi növekedése, alakjának kialakulása határozza meg. Amint ez kialakult, onnantól kezdve nem változik. Ezért eltérő még az ikrek esetében is.

Néha még a családnak is fejtörést okoz az ikrek megkülönböztetése, ha teljesen egyformák. Ám a képzett keresőkutyákon nem fognak ki, ők ugyanis képesek rá, mégpedig a szagok alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.