Néhány tanács, ha válogatós a gyermeked

Forrás: Shutterstock -
finnyásság etetés család tippek trükkök kisgyerek magazin válogatósság étkezés evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekkori szelektív evés életkori sajátosság, amely a legtöbb 2-3 év körüli csemeténél felüti a fejét. Ilyenkor előfordul, hogy szinte közelharcot kell vívni egy-egy étkezés során, így ez a korszak nem egyszerű sem a szülőknek, sem pedig a gyerekeknek.

Előző írásunkban sorra vettük, hogy általában mik lehetnek az étvágytalanság, az étel visszautasításának legáltalánosabb okai illetve, hogy miképp kezelhetjük ezeket az élethelyzeteket. Most néhány tippel és trükkel szeretnénk segíteni azoknak a szülőknek – és gyerekeket -, akinél az étkezések küzdelmesebbek, mint azt szeretnék.

A gyermekkori szelektív evés életkori sajátosság Forrás: Shutterstock
  1. Korábbi írásunkat azzal fejeztük be, hogy ne kínáljuk meg a gyermeket ötféle étellel, miután egyet vagy kettőt elutasított már, mivel így azt üzenjük neki, hogy ezzel a fajta sztrájkkal manipulálhat minket. Ugyanakkor fontos, hogy

    biztosítsuk neki alapvetően a választás lehetőségét!

  2. Ez mit jelent? Ha nem csak kérdés nélkül elé tesszük a spenótot, hanem választást kínálunk: Spenótot kérsz vagy rizses húst? – akkor eleve azt erősítjük benne, hogy ő dönthet, tehát nincs szükség játszmázásra. Szintén jó alternatíva a svédasztal, amikor a reggelinél vagy vacsoránál számos – egészséges és minőségi - ételfajtát kiteszünk elé és hagyjuk, hogy a gyermek válogassa össze a menüjét.

  3. Az evés legyen jókedvű, ne valami szigorú rituálé. Beszélgessünk, nevessünk együtt vagy készítsünk mókás képet az ételből, például formára vághatjuk a zöldségeket vagy csinálhatunk virág alakzatot újhagymából és koktélparadicsomból. A vicces és étvágygerjesztő fogások a kicsik számára is vonzóbbak.

  4. Ha tehetjük, akkor üljön le az egész család és étkezzünk együtt. A jó példa ragadós és ha azt látja a gyermek, hogy mindenki eszik, mindenkinek ízlik az étel, akkor ő is szívesebben csatlakozik.

  5. Bizonyos ételeket, amelyeket a gyermek nem hajlandó megenni, eldughatunk vagy utánozhatunk is. A sajtot például belereszelhetjük a tócsniba, így észre sem veszi a kicsi, a répából, céklából, zellerből pedig készíthetünk sütőben sült chipset.

  6. Korukhoz mérten vonjuk be az apróságokat is az ételkészítés folyamatába. Adagolják kiskanállal a lisztet, keverjék össze a hozzávalókat, öntsék az olajat. Persze így sokkal macerásabb a főzés, de ha ők moshatják meg a paradicsomot, szemezhetik le a szőlőt vagy kavargathatják a levest, akkor sokkal nagyobb kedvvel fogják megkóstolni, hiszen az ő produktumuk.
Korukhoz mérten vonjuk be az apróságokat is az ételkészítés folyamatába Forrás: Shutterstock

A válogatós gyermekkel nem egyszerű az élet, ám vigasztaljon mindenkit, hogy ez általában csak egy korszak. Fontos azonban, hogy ebben az időszakban ne a legkönnyebb utat válasszuk, hiszen

ekkor alakul ki a gyermek étkezési kultúrája és az ételekhez való viszonya, amely egy életen át elkíséri.

Ha pedig minden nap csak sült krumplit vagy tésztát kap a gyerek, akkor mást nem is fog megismerni.
Az is fontos, hogy az étvágytalanság és az étel visszautasítása csak addig nevezhető „normálisnak", amíg a kicsi súlygyarapodása a korának megfelelő. Ha túl sokáig stagnál vagy fogyás figyelhető meg, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen ebben az esetben meglehet, hogy már szakember segítségére lesz szükség!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.