3 tény, amit tudnod kell az őszibarackról

Forrás: Shutterstock -
vitamin antioxidánsok őszibarack gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az augusztus egy nagyon termékeny hónap zöldségek és gyümölcsök szempontjából: számos olyan gyümölcs érik meg a nyár utolsó hónapjában, amit érdemes fogyasztani. Ilyen például a fekete áfonya, a füge, vagy az őszibarack, amelyek rengeteg jó tulajdonsággal bírnak.

Az őszibarack augusztustól válik leginkább fogyaszthatóvá, ekkortól érdemes a boltok polcain keresni. Egy igazán kompakt gyümölcsnek számít, hiszen 80-90%-a víz, vagyis szomjoltásra tökéletes, emellett azonban mézédes, így a legforróbb napokon is könnyen lecsúszik. Sokan azt gondolják, hogy hízlal, ezért nem mernek túl sokat enni belőle, de tekintve, hogy nagyon alacsony a kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma, így ettől nem érdemes félni.

A kevésbé lédús őszibarack is hasznos, mert magas rost,- és pektintartalmának köszönhetően támogatja az emésztőrendszer működését, csökkenti a székrekedés kialakulásának esélyét, sőt, a pektin a koleszterintszint szabályozásához is hozzájárul.

Niacinnal az egészséges szív és lélek védelmében

Az őszibaracknak magas a niacin-tartalma, ami a szív-, és érrendszer szempontjából nagyon hasznos. Többek között azért is, mert a niacin csökkenti a vérnyomást, ám pont ebből kifolyólag, az alacsony vérnyomású embereknek figyelni kell az őszibarack-fogyasztásra. Továbbá mentálisan is jó hatást gyakorol az emberre, hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember vidámnak, gondtalannak érezze magát.

Az őszibaracknak 80-90%-a víz , így nagyon alacsony a kalória-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma Forrás: Shutterstock

Az őszibarack vitaminjai

Az őszibarack A és C-vitamin-, kálium- és szeléntartalma igen magas. Az A-vitamin valóságos szépségvitamin, hiszen a bőrünk, a körmeink és a hajunk szépségére, épségére is vigyáz. Nem beszélve számtalan szembetegségről, amit szintén A-vitamin fogyasztással lehet megelőzni.

A C-vitaminról már szinte mindent tudunk, hiszen szupervitaminként nagyon elterjedt a világban. Serkenti az immunrendszert azáltal, hogy növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek védőhálóként szolgálnak számos betegséggel szemben. Emellett jót tesz a bőrnek is, hidratálja, selymesebbé varázsolja, továbbá a csontok és a fogak, valamint a vérerek regenerálódását is serkenti.

A mindent tudó szelén

A benne lévő szelén egy fontos antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stressz okozta károsodásokat. Rengeteg kórokozó legyőzésében segít a szelén, így kifejezetten jó páncélnak számít számos betegséggel szemben. Ezen felül a pajzsmirigy működésére is pozitívan hat: alulműködés és túlműködés esetén is hasznát vehetjük, sőt, nagy mennyiségben fogyasztva számos rákos megbetegedés megelőzéséhez is hozzájárulhat.

Ráadásul külsőleg is jót tesz a testünknek, készíthetünk belőle vitalizáló pakolást. Hámozz meg egy szép nagy őszibarackot, turmixold össze, és adj hozzá annyi tejszínt, amíg fogkrém állagú paszta nem lesz belőle. A kész kenőcsöt vidd fel az arcodra, majd 20-25 perccel később langyos vízzel alaposan mosd meg az arcod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.