Nem kell terem ahhoz, hogy sportolj: ezekkel az otthoni eszközökkel tarthatod fitten magad!

Forrás: Shutterstock -
otthon magazin életmód sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg időt, és nem utolsó sorban pénzt spórolhatsz azzal, ha a négy fal között edzel. Nem kell hozzá semmi más, csak elhatározás, kitartás, az otthoni edzéshez pedig különösen, ugyanis ott sokkal egyszerűbb más elfoglaltságot találni, főleg, ha nem vagy elég motivált. Itt van néhány segítség az első lépésekhez: mutatjuk, milyen otthoni eszközökkel helyettesítheted az „edzőtermi körülményeket".

A nyári melegben sokszor semmi kedvünk kimozdulni, hiszen a hűs szobában való semmittevés, egy jó hideg üdítőt kortyolgatva, vagy jégrémet eszegetve sokkal jobb programnak tűnik, mint részt venni egy kemény edzésen a 40 fokos teremben. Ennek ellenére a nyári hónapokban is érdemes sportolni, ha nem is szabadtéren vagy teremben, legalább otthon.

Mutatjuk, hogyan tudsz hatékonyan edzeni a négy fal között!

Ha nincs otthon polifoamod, ne stresszelj rajta, egy használatból kivont puha pléd is megteszi, így nem kell közvetlenül a talajon végezned a gyakorlatokat. Popsi és combformáláshoz érdemes bekészíteni a közelbe egy párnát is, hogy betedd a térded alá, a súlyzókat pedig könnyedén helyettesítheted egy-egy műanyag palackkal.

A súlyzókat könnyedén helyettesítheted egy-egy műanyag palackkal Forrás: Shutterstock

Az otthon végezhető gyakorlatok listája szinte végtelen, de mielőtt belevágsz, érdemes eldönteni, mi a célod: szinten tartás, átmozgatás, izomnövelés, fogyás vagy állóképesség növelés.

Lássunk most néhány alapgyakorlatot!


A saját testsúlyos edzéseknek nincsen párja, azonban ezekhez sokszor nem árt egy alap edzettségi szint, hiszen ha az utóbbi hónapokban, esetleg években nem sportoltál, valószínűleg nem fogsz gond nélkül lenyomni 10 fekvőtámaszt. A saját testsúlyos edzés egyik legjobb tulajdonsága, hogy bárhol végezhető. Megfiatalítja a testet, remekül megmozgat, és nem igényel semmilyen eszközt.

A teljesség igénye nélkül itt van néhány saját testsúlyos gyakorlat: fekvőtámasz, plank, felülés, csípőemelés, lábemelés, guggolás, és kitörés.

A saját testsúlyos edzés egyik legjobb tulajdonsága, hogy bárhol végezhető Forrás: Shutterstock

Ezekhez tehát semmilyen eszköz nem szükséges, csupán kitartásra és akaratra van szükség, hogy elvégezd őket. Ha ezeket a gyakorlatokat választod, érdemes több körön keresztül, fokozatosan emelve az ismétlésszámot. Légy türelmes magaddal, hiszen az ízületek lassabban szokják meg a terhelést, ezért ha nem vigyázol, könnyen lesérülhetsz.

Bár általában csak üldögélünk rajta, a szék tökéletes sporteszköz lehet. Válassz olyat, aminek háttámlája van, és használd bátran. A széken ülve végezhetsz lábemelést, a szék mögé állva – a háttámlára támaszkodva – szintén végezhető lábemelés oldalra, és hátra is, de vádlierősítő gyakorlat is. A széket segítségül hívhatod a felüléshez is, vagy rátámaszkodva tolódzkodhatsz is, így erősítve a tricepszedet.

A partvis szuper takarítóeszköz, de nem csak a koszt tünteti el a lakásból, hanem a has- és csípő tájékon található felesleges úszógumit is. A nyél segítségével szuperül átmozgatható a felső háti szakasz izomzata, ha pedig nyakunkba tesszük, és oldalra dőlünk, majd vissza a kiinduló helyzetbe, a csípőn található makacs zsírral vehetjük fel a harcot.

A falat is nagyon sokoldalúan használhatjuk edzés közben. A guggolás például falnak támaszkodva sokkal nehezebb, és ha így végezzük a gyakorlatot, biztosan kihúzzuk magunkat, és helyesen hajtjuk végre. A csípőemelésnél is segítségül hívhatod a falat: ha így végzed ezt, a fenék izmok erősítésére szolgáló gyakorlatot, a combod is keményen dolgozik, de szuper gyakorlat az úgynevezett „motorozás" - a falnak támaszkodva egy képzeletbeli székre ülünk, és így tartjuk magunkat - is amely kőkeményen erősíti a combjaidat.

Szuper gyakorlat az úgynevezett „motorozás", amely kőkeményen erősíti a combjaidat Forrás: Shutterstock

Ha van egy lépcső a lakásodban, máris elfelejtheted a többezer forintos step padot: a lépcső segítségével nehezítheted a guggolást, a kitörést, de ha elég bátor vagy, a lépcső aljában megállva kezeddel is lépcsőzhetsz, majd mikor fekvőtámasz pozícióba értél, csinálj annyi fekvőt, amennyit csak bírsz, és lépkedj vissza. A gyakorlatoknak csak a kreativitás szabhat határt.

Ne keresd a kifogásokat, inkább légy kreatív, és győzd le a lustaságod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.