Több az erőszakos bűncselekmény hazánkban a karantén óta, ez az oka

Forrás: Shutterstock -
karantén erőszak bűncselekmény koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelentősen magasabb idén az első félévben az erőszakos bűncselekmények száma a tavalyihoz képest, ami azért is meglepő, mivel két hónapig kijárási korlátozás volt érvényben. Ám a szakértők szerint ennek pont ez az oka.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság adatai szerint a tavalyi évhez képest idén sokkal több erőszakos bűncselekmény volt. Például míg 2019 első felében négy ember vált gyilkosság áldozatává, 2020-ban eddig hét. Testi sértések és a garázdaság is gyakrabban fordult elő – írta meg a Ripost.
2010 óta egyébként folyamatosan csökken az emberölés és az erőszakos bűncselekmények száma, ám ez a tendencia most megállt.

Azért is különös mivel gyakorlatilag két hónapig be voltunk zárva. Ám szakértők szerint pont ez az oka.
„Egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvány és annak következményei miatt nagyobb a stressz, a nyomás az embereken, mint korábban. Ezt még tetézte a monotonitás, vagyis az, hogy a karantén idején a napok ugyanúgy teltek, a legtöbben kiestek a megszokott életritmusukból" – mondta Végh József kriminálpszichológus, aki szerint az is nagy probléma volt, hogy az emberek sehol sem tudták levezetni a feszültséget.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

„A legnagyobb gond mégis az lehetett ebben az időszakban, hogy nem volt lehetőségünk azokra a korábban megszokott tevékenységekre, például konditermi edzésre, kocsmázásra a barátokkal vagy izgalmas, esetleg vicces film megtekintésére a moziban, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a mindennapi stressz csökkentéséhez."

A bizonytalanságot alapjáraton rosszul tűri az ember, a karantén időszakára pedig ez abszolút jellemző volt.
„Az is növelte a feszültséget, hogy a bizonytalanságot rosszul tűri az emberi természet. Nem tudjuk, hogy mikor lesz vége a járványhelyzetnek, meddig kell türelemmel lennünk. Az akadályoztatást, a korlátozást könnyebben elviseljük, ha tudjuk, meddig tart." – tette hozzá Végh József.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.