Három hűsítő étel a forró napokra

Forrás: Shutterstock -
menü leves főzés nélkül kánikula tésztasaláta gasztronómia magazin desszert étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári kánikulában senki nem szeret a konyhában állni és háromfogásos ebédet főzni. Egyrészt az étvágyunk sem az igazi ilyenkor, másrészt pedig a meleget ontó sütő, főzőlap sem a legjobb barátunk ebben az évszakban. Enni azonban kell!

A legkényelmesebb, ha nyáron olyan ételeket fogyasztunk, amelyek gyorsan elkészülnek és nem igényelnek sütést, főzést. Mutatunk is egy frissítő levest, egy hideg tésztasalátát és egy könnyed desszertet.


Hideg uborkaleves

A levesek nagyon praktikusak a nyári forróságban, hiszen pótolják az izzadás miatti folyadékveszteséget, ugyanakkor – bár sokan azt állítják, hogy melegben meleg ételeket és italokat kell fogyasztani – a legtöbbünknek nehezére esne bekanalazni egy tányérnyi gőzölgő húslevest a tűző napon. Sokkal jobban esik ilyenkor valami hűvös finomság, s ha kissé savanykás, az sem baj. Pont ezt nyújtja a hideg uborkaleves.

Hozzávalók(4 adag)
2 kígyóuborka
2 dl joghurt
2 dl kovászos uborka leve
ízlés szerint só, bors

Elkészítés
Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat összeturmixolni és 1-2 órára hűtőbe tenni fogyasztás előtt.

Hideg uborkaleves Forrás: Shutterstock

TIPP: legjobb, ha a leves hígításához házilag készített kovászos uborka levét használjuk, ám ha erre nincs lehetőség, akkor pótolhatjuk sima vízzel, ebben az esetben azonban tegyünk még a leveshez 1 csokor kaprot, 1 gerezd fokhagymát és néhány csepp citromlevet is mielőtt beindítanánk a robotgépet.

Tésztasaláta


Ez a recept kicsit csalós, mert bár azt ígértük, hogy az ajánlott ételekhez nem kell a tűzhely mellett állni, itt nem úszhatjuk meg a tésztafőzést. Jó hír viszont, hogy ez akár lehet maradék tészta is (és akkor külön emiatt nem kell főzni) vagy a melegben kellemetlen műveletet megcsinálhatjuk előző este, amikor már kissé hűvösebb az idő, másnap pedig 5 perc alatt csak összedobjuk a salátát.

Hozzávalók (4 adag)
500 g tészta (penne, szarvacska, csavart)
5 nagy paradicsom
2 szál újhagyma (lehet egy fél póré is)
1 doboz kukorica (friss is lehet megfőzve és kiszemezve)
3 ek. olívaolaj
2 ek. balzsamecet
1 teáskanál méz
bors, só

Elkésztés
A balzsamecetet összekeverjük a mézzel és várunk, amíg feloldódik, utána pedig hozzákeverjük az olívaolajat. A paradicsomot apró kockákra vágjuk, az újhagymát pedig vékony karikákká. Ha pórét használunk, akkor azt hasítsuk hosszában félbe, majd negyedbe és úgy szeleteljük tovább, hogy vékony félholdakat kapjunk. A kukoricát csepegtessük le, majd mindent öntsünk egy nagy tálba és jól keverjük össze. Végül adjuk hozzá a tésztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és tegyük néhány órára a hűtőbe.

Tésztasaláta Forrás: Shutterstock

TIPP: Ennek a salátának csak a képzeletünk szabhat határt! Tehetünk bele friss bazsalikomot, aszalt paradicsomot, olívabogyót, felkockázott sajtot, de sült (maradék) csirke mellett, prosciuttot vagy füstölt lazacot is. Színesíthetjük salátafélékkel, mint a rukkola, enndívia, radicchio, de akár répát is reszelhetünk rá.

Citromos álom

Ez a desszert azoknak való, akik egy igazi felfrissülésre vágynak a nagy melegben. Nem nehéz, nem fojtó, mégis habos és a citromtól kellemesen pikáns, ráadásul sütni sem kell.

Hozzávalók
200-250 g babapiskóta
2-3 citrom
5 dl habtejszín
5 dl tejföl
2 csomag vaníliás cukor
10 ek. cukor

Elkészítés
A tejfölt kikeverjük a sima és a vaníliás cukorral, 2 citrom lereszelt héjával és a citromok levével. Egy elég savanyú krémet kell kapnunk, gondoljunk csak bele, hogy ezt lazítani fogjuk a tejszínnel, úgyhogy ha kicsik a citromok, akkor nyugodtan csavarjunk bele még egyet vagy akár kettőt is. Ezután verjük fel a habtejszínt és forgassuk össze a tejfölös krémmel. Mindenképpen kóstoljuk meg, és ellenőrizzük, hogy elég intenzív-e az íze, ha nem elég savanyú vagy édes, tegyünk bele nyugodtan citromot vagy cukrot.
Rétegezzük egy jénai tálba a piskótát és a krémet úgy, hogy a tetejére krém kerüljön, és mindenhol bőven beborítsa. Fóliázzuk le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Tálaláskor díszíthetjük vékonyra szeletelt citromkarikákkal.

Citromos álom Forrás: Shutterstock

TIPP: a citromos álmot színesíthetjük, ha a rétegezéskor középre félbevágott epreket, netán eperpürét is teszünk. Nagyon dekoratív és nem mellesleg finom is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.