Tévhitek a koronavírusról: időpocsékolás, ha így akarsz védekezni

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amióta a koronavírus-járvány hazánkban is felütötte a fejét, számos praktikát lehet arról olvasni, hogyan kerülhetjük el nagy eséllyel a koronavírust. A szakemberek szerint ezeknek egy része teljesen felesleges, ami azonban nagyon fontos: az a maszkhasználat, az alapos kézmosás és/vagy kézfertőtlenítés és a távolságtartás. 

A Szeretlekmagyarország a Rachel Graham, a University of North Carolina professzora Business Insider adott interjújából szemezgetett. A beszélgetés során a szakember elmondta, melyek azok a rituálék, amelyek teljesen feleslegesek, így csupán időpocsékolás, ha ezt tesszük.

1. Mem kell kesztyűt viselni a boltban

A hivatalos tájékoztatók szerint élettelen felületeken viszonylag nehezen terjed a vírus. Jobban tesszük, ha a hamis biztonságérzetet adó kesztyű helyett inkább hazaérve alaposan fertőtlenítjük a kezünket.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

2. A csomagolt ételek sem fertőznek, nem kell fertőtleníteni azokat

A WHO egyik vezetője, Michael Ryan szerint a vírus ugyanis nagyon nehezen marad meg az emberi testen kívül, így a csomagolásokon sem.

3. Nem kell hosszú karantén a könyvtári könyveknek

Egy tanulmány szerint a papírjellegű anyagokon legfeljebb három órán át marad meg a vírus, mások szerint ez 3 nap is lehet. 3 napon túl azonban már a keményebb vagy műanyag borítású felület sem tartja meg a vírust, tehát ennél hosszabb ideig nem kell várnunk az olvasással.

4. Nyugodtan hívd ki a szerelőt....

... természetesen a járványügyi szabályok betartásával.

5. Ne zárd le a medencédet, mehetsz uszodába is

Bár voltak bizonytalanságok, mára bebizonyosodott, hogy a koronavírus nem terjed a vízben. Az uszoda klóros vízében pláne nem. Arra azonban figyelni kell, hogy ha kijövünk a vízből, tartsuk a távolságot és a járványügyi szabályoknak megfelelően viselkedjünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.