Ezeket mindenképp tartalmazza az elsősegély-felszerelés kisgyerekes családoknál

Forrás: Shutterstock -
kisgyerekes szülő lista kisgyerekes család elsősegélycsomag tippek család magazin egészség elsősegély
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lehet minden szituációra felkészülni. Főleg, ha az embernek kisgyereke van. Ugyanakkor vészhelyzet vagy baleset esetén jobb, ha a kicsi minél hamarabb megkapja az elengedhetetlen, akár otthoni ellátást, ehhez pedig szükség lehet néhány dologra.

A babákat és a kisgyereket sok minden érheti akár a négy fal között is, ki sem kell lépnünk ehhez az otthonunkból. Láz, kisebb zúzódások, horzsolások, vérzés, égési sebek, rovarcsípés és még hosszan sorolhatnánk, mi mindennel kell szembenézni kisgyerekes szülőként.

Elég, ha egy pillanatra elfordulunk és máris kész a baj,

mi pedig ott állunk a síró gyerek felett, s azon jár az eszünk, mit is kéne tenni? Az állapot vagy sérülés jellegétől és súlyosságától függően persze a saját ijedelmünkön kell legelőször úrrá lennünk, majd következhet a kis beteg ellátása, amelyhez nélkülözhetetlen egy jól felszerelt elsősegély doboz.

Legyen mindig összekészítve egy elsősegélykészlet Forrás: Shutterstock



Mit tartalmazzon az otthoni elsősegélykészlet


Gyógyszerek
Az otthoni alapfelszerelés egyik fontos eleme a fájdalom- és a lázcsillapító. Bár a legújabb állásfoglalások szerint a lázat csillapítani csak indokolt esetben ajánlatos, azért nem árt, ha tartunk otthon a gyermek korának megfelelő, ilyen típusú gyógyszert. A fájdalomcsillapító pedig a fogak előtörésekor, de nagyobbaknál akár fejfájás esetén is jól jöhet.
A gyógyszeres dobozban nem árt, ha tartunk gyermekek számára kifejlesztett orrcseppet vagy orrsprayt is, ez ugyanis kész áldás lehet, ha a náthás időszakban a bedugult orr miatt nem alszik a kicsi éjszaka.
Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy hányingerük van, esetleg hánynak is, ilyen esetekben jó, ha kéznél vannak a hányás- és hányingercsökkentő, amikor pedig már kijött, aminek ki kellett jönnie, akkor egy rehidratációs készítmény segíthet a kiszáradás megelőzésében.

Kötszerek
Tipegőkortól felfelé a családi elsősegélycsomagnak mindig tartalmaznia kell elég ragtapaszt, különféle méretben, típusban és persze mintában.
A gézpólya, steril lap, mull lap, a kiterjedtebb sebek ellátásánál elengedhetetlen, ez szintén nagyobb gyerekeknél lehet fontos, egy esés, égési sérülés vagy vágott seb esetén.

Az orrcseppe vagy orrspray kész áldás lehet, ha a náthás időszakban a bedugult orr miatt nem alszik a kicsi éjszaka Forrás: Shutterstock



Egyéb
Szintén alapkelléke kell, hogy legyen a kisgyerekes háztartásnak

  • lázmérő
  • fertőtlenítő oldat vagy spray
  • csipesz
  • zselés jégakku
  • égési sérülésekre kifejlesztett spray
  • orrszívó
  • üres fecskendő (seb kimosásához vagy akár gyógyszer beadásához egészen kis korban)

Jó ha van

  • körömvirágkenőcs (sebre, rovarcsípésre, ekcémára is jó)
  • aloe vera gél
  • antihisztamin (allergia esetén)
  • inhaláló/porlasztó gép (nátha, arcüreggyulladás kezelésére)

Az elsősegélycsomagot érdemes félévente átnézni és megbizonyosodni róla, hogy a benne található gyógyszerek szavatossága nem járt-e még le, valamint ilyenkor érdemes a már fogyóban lévő tételeket pótolni, nehogy akkor ne legyen kéznél valami, amikor pont szükség lenne rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.