egészséges táplálkozás mit együnk táplálkozás magazin étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szervezetnek az optimális működéséhez megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagra van szüksége, ezért nagyon fontos, hogy az étkezésünk minél kiegyensúlyozottabb legyen. Nem mindegy tehát, hogy mit és mennyit eszünk.

A tápanyagokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: mikro- és makrotápanyagokra. A mikrotápanyagok nem mások, mint a vitaminok és az ásványi anyagok, míg a makrotápanyagok közé tartoznak a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. Mindezeket pedig különféle élelmiszerek formájában érdemes bevinni a szervezetünkbe.

Fontos, hogy amennyiben nem rendelkezünk semmilyen allergiával vagy intoleranciával minden élelmiszertípusból fogyasszunk minden nap, mert csak így biztosítható a szervezet tápanyagszükséglete, azaz hogy mind a mikro-, mind pedig a makrotápanyagokból megfelelő legyen az ellátottsága.

Szénhidrátforrások


A szénhidrátok – a zsírokkal együtt - biztosítják a szervezet számára az energiát, s mivel a szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek egy részének a rosttartalma is jelentős, így elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőlük.
A szénhidrátforrások közé tartoznak a kenyérfélék, a gabonák és gabonakészítmények, a hüvelyesek, a rizs, a tészta, a krumpli, a müzli stb.
Érdemes úgy alakítani az étrendünket, hogy ez a típus tegye ki az étkezéseink 33%-át, ami azt jelenti, hogy fogyasszunk belőlük naponta 6-11 adagot. 1 adag pl. 3 evőkanál granola, 1 közepes burgonya, 1 pirítós, 2 evőkanál rizs vagy tészta.
Természetesen részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű pékárukat, a barna rizst, illetve a krumplit ne bő olajban készítsük el.

A szénhidrátok – a zsírokkal együtt - biztosítják a szervezet számára az energiát Forrás: Shutterstock

Gyümölcsök és zöldségek

A gyümölcsöknek és zöldségeknek igen nagy a tápértékük, tele vannak vitaminokkal és ásványianyagokkal, antioxidánsokkal, fitovegyületekkel, viszont szinte egyáltalán nem tartalmaznak zsírt, energiaszegények és magas a rosttartalmuk.
A gyümölcsök és zöldségek tekintetében igyekezzünk mindig szezonális fajtákat választani, hiszen a hosszú szállítási idő csökkenti a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmát.
A kiegyensúlyozott étrendben a zöldségeknek és gyümölcsöknek a napi étkezések 33%-át kell kitenniük, tehát naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene enni. 1 adag pl. 1 közepes méretű bármilyen zöldség vagy gyümölcs, 1 tál saláta vagy 1 dl gyümölcslé.
A zöldségeket és gyümölcsöket igen változatos formákban fogyaszthatjuk: nyersen, párolva, sütve, főve, kompótnak, smoothie-nak, turmixnak, levesnek, salátának stb.

Húsok, halak, tojás

A húsok és halak a legjobb fehérjeforrások, ráadásul olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a testünk nem tud önmaga előállítani. A napi fehérjebevitel nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, hiszen szükség van rájuk a növekedéshez, a regenerálódáshoz vagy éppen a hormonok és immunsejtek előállításához. Emellett a halak omega-3 zsírsavakat és D-vitamint is tartalmaznak, a tojás pedig a fehérje mellett gazdag B12-vitaminban is.
Bár a fehérjebevitel létszükséglet, mivel nagyon kevés kell ebből a fajta tápanyagból, elég ha a napi étkezésünk 12%-át teszi ki. Ez férfiaknál napi 50-55 g-ot, nőknél napi 40-45 g-ot, míg a 6-10 éves gyerekeknél napi 28 g-ot jelent. Természetesen, akik aktívan sportolnak vagy nehéz fizikai munkát végeznek, azoknál ennél magasabb is lehet a fehérjebevitel.
Naponta érdemes 2-3 adagot fogyasztani belőle. 1 adag pl. 130 g hal, 2 tojás, 3x70 g csirke, marha vagy disznóhús, 5 evőkanál lencse.

A húsok és halak a legjobb fehérjeforrások, olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a testünk nem tud önmaga előállítani Forrás: Shutterstock

Tej és tejtermékek

A tej és tejtermékek a fehérje mellett rengeteg kalciumot is tartalmaznak, ráadásul A-, D- valamint B2 –vitamin tartalmuk sem elhanyagolható. A teljes tejben található zsír jó hatással van a fejlődő szervezetre, így a 2 év alatti gyerekeknek – ha tejet kapnak – mindenképpen ezt a típust ajánlják a szakemberek.
A tej és tejtermékek ideális esetben az étkezések 15%-át teszik ki, amely napi 2-4 adag fogyasztását jelenti. 1 adag pl. 2 dl tej, 1 pohár joghurt/kefir, 25 g sajt vagy 100 g túró.

Zsírok és cukrok

A zsír és a cukor igen energiadús táplálék. A zsír kétszer annyi energiát tartalmaz, mint a szénhidrátok, s bár mindenki óvakodik tőle, a teljes megvonás komoly következményekkel is járhat. A szervezetnek ugyanis szüksége van zsírra, hiszen a test sejtjeinek felépítésében is fontos szerepet játszik, de nélküle a zsírban oldódó vitaminok sem tudnának hasznosulni. Testünk összesen 25 g zsírt igényel naponta, így ebből a tápanyagtípusból maximum 2 adagot érdemes fogyasztani. 1 adag pl. 10 g vaj/margarin, 1 kiskanál olaj vagy 1 evőkanál majonéz.
Zsírok tekintetében mindenképpen törekedjünk arra, hogy a telítetlen fajtából juttassunk a szervezetünkbe - olívaolaj, repceolaj, avokadó, olajos magvak, halak – és kerüljük a telített és transz-zsírsavakat, amelyek nagymértékben vannak jelen a feldolgozott élelmiszerekben.
A cukorfogyasztás terén érdemes kifejezetten a mértékletességre törekedni és itt is betartani a maximum 2 adagnyi mennyiséget naponta. 1 adag pl. 3 teáskanál cukor, 1 teáskanál méz vagy lekvár, 2 db közepes keksz, 3 kis kocka csokoládé.

A szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagok nagyobb részét az étkezések során vesszük magunkhoz, így ahhoz hogy egészségesek maradjunk, nem árt betartani néhány irányelvet az evés területén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.