DIY: Készítsd el otthonod ékét, a saját festményedet - Pour painting technika

Forrás: Shutterstock -
pour painting DIY festmény festés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne örülne annak, ha otthonában kávét kortyolgatva a saját festményében gyönyörködhetne? Ez nem csak egy álom, bárki számára elérhető festési technikát mutatunk most be, amihez minimális kézügyesség szükséges csupán.

Sokszor gondolkoztál már azon, hogy saját kezűleg készítsd el otthonod ékeit, a fali képeket, festményeket? Sokan amiatt hátrálnak meg, mert úgy gondolják, nem rendelkeznek kellő kézügyességgel. Nem kell csüggedni, most az ún. pour painting, azaz festékfolyatásos technikát mutatjuk be, amihez minimális kézügyesség, némi kreativitás és stílus szükségeltetik csupán.

Ez a a technika, ahogy a neve is mutatja, különböző színű és állagú festékek tetszőleg összefolyatásából áll. Leginkább akril festékek használatával érhető el a tökéletes eredmény.

A pour painting technika különböző színű és állagú festékek tetszőleg összefolyatásából áll Forrás: Shutterstock

Amire szükséged lesz: tetszőleges színű akril festék, liquid nevű folyadék, ami a festék higításához szükséges, szilikon olaj, tetszőleges méretű feszített festővászon, alapozó festék, szívószál, műanyag pohár, festőfólia, állvány. Utóbbi elhanyagolható, földön is tudod folyatni a festményedet.

Ha mindent beszereztél, akkor neki is állhatsz a festésnek:

Terítsd le a festő fóliát, hogy ne kend össze a padlót vagy az asztalt. A festővásznat alapozd le a fehér színű alapozó festékkel, közepesen vastag réteget képezzen a vásznon, amit akár kézzel is eloszlathatsz. Semmiképp se várd meg, amíg megszárad az alapozó festék, ugyanis ennek a technikának pont az a lényege, hogy a folyós festékeket egymással keresztezzük. Ha megvagy az alapozással, a műanyag poharakba töltsd a liquidet, amihez keverd hozzá a tetszőleges színű akril festékeket.

Ha minden színt kikevertél, akkor jöhet is a kreatív része a munkálatoknak: tetszőleges helyeken öntsd le a vásznat a különféle színű festékekkel, majd ha megvagy, óvatosan navigáld egymásba a festékeket a vászon finom mozgatásával. Szívószál segítségével finom fújásokkal segíthetsz a festéknek.

Mutatunk egy kis videós segítséget is a kezdéshez:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.