fashion week ruhatár irodai megjelenés öltözködés magazin dress code irodai viselet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit is jelent az irodai megjelenés? Mit szabad és mit tilos viselni egy cégnél, a hivatalban vagy egy közintézmény munkatársaként? Mutatjuk, hogy miképpen állítsd össze a ruhatáradat, ha nem akarod kellemetlenül érezni magadat az irodába lépve.

A legtöbb munkahelynek megvannak a maga írott és íratlan öltözködési szabályai. Ezek lehetnek nagyon konzervatív elvárások, de lehetnek megengedőbb irányelvek is. A business looknak azonban léteznek bizonyos ismérvei, amelyekkel ha tisztában vagy, nem foghatsz mellé.

Persze itt is különbséget kell tenni, hogy nagyon konzervatív az adott munkahely és csak a business standard megjelenést engedélyezi vagy belefér a casual is.

Business standard

A business standard megjelenésnél nincs szigorúbb irodai dress code. Azt is mondhatnánk, hogy ebben az esetben

csak a legformálisabb és legunalmasabb megoldások jöhetnek szóba.

A szoknya, nadrág, ruha vagy kosztüm kizárólag sötét színű lehet és leginkább a fekete, sötétszürke és a nagyon sötétkék megengedett. A blúz sem lehet színes, tehát még azzal sem dobható fel az összhatás, marad tehát a fehér és árnyalatai, a szürke, a fekete, a sötétkék itt is, és arra is ügyelni kell, hogy nehogy kikandikáljon a blézer alól. A feltűnő minták szintén kerülendőek, ahogy a váll vagy a dekoltázs mutogatása is. Ha a felső mégis ujjatlan, akkor egy blézerrel érdemes eltakarni a vállat, különben túl kihívónak fog tűnni az outfit. A szoknya se legyen rövid, amelyik térd fölött 3 ujjal végződik, itt már mininek számít. Arra is ügyelni kell, hogy semmi ne legyen túl testhezálló, az idomokat hangsúlyozó: se szoknya, se nadrág, se ruha. A harisnya viszont kötelező, de csakis az unalmasabb típusok: testszínű, fekete, szürke, természetesen minta nélkül. A kiegészítők terén is a visszafogottság dominál és persze a zárt, semleges színű cipők.

A business standard megjelenésnél csak a legformálisabb megoldások jöhetnek szóba Forrás: Shutterstock

Casual

A casual két fő irányzata a business casual és a smart casual.
A casual már jóval megengedőbb, mint a business standard forma, bár bizonyos megkötések itt is érvényesek. Továbbra is kötelező a nadrág, a térd felett alig végződő szoknya, kosztüm vagy ruha, ám

itt már jóval merészebben lehet színeket és anyagokat választani.

Púderrózsaszín, bordó, homok, barna, esetleg az erőteljesebb sárga, zöld, cián, fukszia - utóbbiakat azonban mindig valamilyen semleges színnel érdemes kombinálni.
A casual már lazábban veszi a minták kérdését is: jöhetnek a pöttyök, csíkok, virágok vagy geometrikus alakzatok.

A business casual nem extrán konzervatív, de még kifejezetten elegáns Forrás: Shutterstock

Megengedett a pulóver, a garbó, sőt még a póló vagy top is,

ha belefér az elegánsabb kategóriába. A vállat itt sem illik mutogatni, ezért jó szolgálatot tehet nyáron egy kardigán, amely ellensúlyozhatja az irodában, ha a kiválasztott ruha vagy felső ujjatlan. A cipő lehet akár lapos is, de mindenképpen elegáns fazonú, tehát se a balerina, se a sportcipő nem jöhet szóba.

A business casual és a smart casual közötti legfőbb különbség, hogy a business casual átmenetet képez a business standard és a smart casual között. Már nem extrán konzervatív, de még kifejezetten elegáns, míg a smart casual sokkal inkább megengedő és divatcentrikus. Előbbinél a formalitás dominál, amelyet már megbolondíthat a viselője a személyiségének megfelelő színekkel, fazonokkal. Utóbbinál pedig inkább a személyes stílusjegyek kapják a hangsúlyt, amelyet elegánssá lehet tenni egy-egy konzervatív darab outfitbe való beépítésével.

A smart casual sokkal inkább megengedő és divatcentrikus Forrás: Shutterstock

Tiltólista irodai viselethez

Akadnak azonban olyan ruhadarabok, amelyek semmilyen irodai viseletbe nem illeszkednek, legyen szó business standardról, business casualről vagy smart casualről. Ezek a következők:

  • sportcipő, bakancs, papucs
  • leggings
  • short
  • túl rövid és/vagy túl szűk szoknya
  • csőtop
  • hasvillantós felső
  • neccharisnya
  • szakadt nadrág (még ha a farmer esetleg bele is fér a smart casualbe, a szakadt farmer már biztosan nem)
  • köldökig kivágott ruha vagy felső
  • hatalmas, oversized pulóver
  • flanel
  • flitter, glitter, csillogás
  • ha minden ruhadarab élénk színű vagy mintás (papagájhatás)

A business looknak megfelelni nem olyan nagy kihívás, ha ismerjük a pontos irányelveket és szem előtt tartjuk a két legfontosabb jellemzőjét, azaz az eleganciát valamint a mértéktartást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.