5 tipp, hogy kevesebb szemetet termeljünk a háztartásban

műanyag szemét háztartás mikroműanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunkban megfogalmazódott már a kérdés, hogyan változtassunk az életmódunkon, hogy kevesebb szemetet, legfőképpen műanyag szemetet termeljünk. Nem kell rögtön drasztikus dolgokra gondolni, apró változtatásokkal is sokat tehetünk a környezetünkért. Mutatjuk az első 5 lépést kezdésképpen.

Műanyag zacskók helyett szövetzsák

A műanyag zacskók átlagos élettartama 25 perc, ezt követően a kukába kerülnek. A szövetzsákok viszont újrafelhasználhatók. Ahelyett, hogy műanyag zacskót használnánk a szupermarketben, egyszerűen pakoljuk az élelmiszereket a saját szövetzsákjainkba. A háztartásunk akkor is kevesebb szemetet termel, ha nem az előrecsomagolt zöldséget és gyümölcsöt vesszük meg, hanem kimérjük a termékeket.
Számos városban vannak már csoomagolásmentes boltok is, ide is a saját dobozinakkal érdemes menni, így nem csak szeméttermelést kerüljük el, hanem pontosan annyit tudunk hazavinni lisztből, tésztából vagy rizsből, amennyire a családunknak szüksége van. Sokkal kevesebb az esélye annak, hogy maradékot vagy lejárt szavatosságú élelmiszert dobunk ki.

Ahelyett, hogy műanyag zacskót használnánk a szupermarketben, egyszerűen pakoljuk az élelmiszereket a saját szövetzsákjainkba Forrás: Shutterstock

Kerüljük az egyszer használatos poharakat

Ki ne ismerné a reggeli rohanást: nincs idő reggelizni, csak gyorsan beugrunk a pékségbe, hogy vegyünk egy kávét, amivel "berúgjuk" a napot. De az eldobható poharakkal rengeteg szemetet termelnek a társadalom kávéimádó egyedei, ám a legtöbb ilyen pohár nem fenntartható. A termoszpoharak sokkal környezetkímélőbbek, és sok kávézóban már kedvezményt is adnak, ha saját bögrénket visszük magunkkal - nemcsak a környezetet, hanem a pénztárcánkat is kíméljük.
Ha ragaszkodunk az otthoni kávézáshoz, és a kényelmes készülődéshez, akkor ne kapszulás gépeket használjunk, hanem válasszuk a jó öreg kotyogóst, vagy az automata kávéfőzőgépeket. A kávékapszulák általában alumíniumból készülnek, ami nem lebomló anyag, előállításuk pedig sok energiát igényel.

Igyunk csapvizet

A Tudatosvásárló.hu szerint Magyarországon évente mintegy 1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba, ám ennek alig a negyedét hasznosítják újra. Amennyiben az otthonunkban lévő csapvíz nem tartalmaz a megengedettnél nagyobb koncentrációjú ólmot, nagy valószínűséggel biztonságos a csapvíz fogyasztása, és mindenképpen környezettudatosabb és gazdaságosabb megoldás, mint az ásványvíz. Érdemes tehát beszerezni egy szuper kulacsot, amit magunkkal tudunk vinni, és újra tudjuk tölteni. Ha szeretjük a szénsavas vizet, akkor érdemes beruházni egy szódagépbe is.

A csapvíz fogyasztása környezettudatosabb és gazdaságosabb megoldás, mint az ásványvíz Forrás: Shutterstock

Csökkentsük a műanyaghulladékot a fürdőszobában

Többféleképpen kerülhetjük a pazarlást a fürdőszobában is. Például egy kemény szappan fenntarthatóbb, mint a folyékony szappan, mert utóbbi eldobható műanyag csomagolásban kerül az üzletekbe. A fogápolásnál a hagyományos kézi fogkeféről elektromos modellre válthatunk, vagy környezetbarát fa/bambusz fogkefét is választhatjuk.
Amit sokan nem tudják, de a kozmetikumok is tartalmazhatnak mikroműanyagot, olyan apró műanyag részecskéket, amiket szabad szemmel alig láthatunk. Alternatívaként használjunk természetes kozmetikumokat vagy készíthetünk magunk is otthon szappant.

Vásárlás helyet javíttassunk

Manapság a már nem működő elektronikus eszközöket egyszerűen lecseréljük, ahelyett, hogy javíttatnánk őket. Ez azonban azt jelenti, hogy óriási mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik. Lehet, hogy a javítási költségek túl magasnak tűnnek ahhoz, hogy megérjék az erőfeszítéseket, pedig ez az esetek többségében nem igaz.
A divaton is sokat spórolhatunk. Érdemes ruhacsere-partikat szervezni, vagy a turkálókban szétnézni, ahol igazi kincsekre is bukkanhtunk az új ruhák árának töredékéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.