játékötletek baba egyéves baba tippek játékok szórakozás magazin gyereknevelés gyerek 12 hónapos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A baba első éve tele van újdonságokkal és izgalmakkal. Rengeteget fejlődik ebben az időszakban a kicsi, aktivitása pedig folyamatosan növekszik. Egész nap figyel, tanul, ugyanakkor már nem csak passzív szemlélője a körülötte történő dolgoknak, de bizony ő maga is részt akar venni mindenben.

Egyéves korára a legtöbb gyermek már áll, sőt megteszi az első lépéseit. Elbűvöli őket, hogy végre a magasból szemlélhetik a világot, ám a járás beindulása csak egy az önállóságra törekvés lépcsőfokai között. A javuló szem-kéz koordinációnak köszönhetően egyre ügyesebbek mindenben, lassan kialakul náluk a szimbolikus gondolkodás, de a szókincsük is tagadhatatlanul fejlődik. Ebben az időszakban imádnak felfedezni, kommunikálni, de előszeretettel utánozzák a felnőtteket is.

Szórakoztató játékok egyéveseknek

Az egyéves babáknak az egész világ egy nagy játszótér, amely amellett, hogy nagyon szórakoztató, remek színtere a tanulásnak is, ezért érdemes olyan játékokat mutatni nekik, amelyek nem csak az unalmat űzik el, de fejlesztően is hatnak rájuk.

Ebben a korban minden érdekli a gyerekeket, ami mozog, ami gurul Forrás: Shutterstock
  1. Könyvek: kuckózzunk be együtt a kanapéra és vegyünk elő egy képeskönyvet, hiszen ebben a korban imádják már a kicsik, ha anya mesél nekik. Nem is a történet a fontos ilyenkor még, inkább a képek, amelyekre rámutathatnak és megtudhatják mi micsoda. Szintén nagyon szokták élvezni az egyéves gyerekek a kihajtogatós, kukucskálós képeskönyveket, amelyekkel akár egyedül is elszórakoztathatják magukat.
  2. Kirakós: a korosztálynak megfelelő kirakós alapfelszerelése a gyerekek játékkészletének. Ebben a korban érdemes egyszerű, fogantyús kirakót választani, mondjuk egy olyat, amely egy farmot ábrázol, ahol meg kell keresni a boci vagy a tyúk helyét és beilleszteni a megfelelő mélyedésbe.
  3. Formabedobó: a kirakóshoz hasonlóan a formabedobó is kiválóan fejleszti a finom motorikus képességeket és a szem-kéz koordinációt, ráadásul roppant szórakoztató a kicsik számára.
  4. Gurigatós: ebben a korban minden érdekli a gyerekeket, ami mozog, ami gurul, így remek játék lehet, ha kisautókat vagy szivacslabdát gurigattok a földön, ő pedig megfigyelheti a mozgásukat.
  5. Bújócska: dugd el a kedvenc plüssöket a szobában és kérd meg, hogy keresse meg őket.
  6. Csorgatós-töltögetős: az esti fürdés is igazi mókázássá válhat, ha a kádba beledobunk néhány műanyag poharat, palackot, amelyek segítségével kedvére csorgathatja a kicsi a vizet.
  7. Matatófal: nagy kedvenc lehet ilyenkor – de később is - az úgynevezett matatófal, amelyen helyet kaphat rajztábla, lakat, billenő kapcsoló, nyitható és csukható ablakok, abakusz és bármi, amellyel a kicsi elpiszmoghat. Ügyes apukák akár maguk is elkészíthetik.

Bár egyévesen már egészen ügyesen el tudnak szöszmötölni a kicsik magukban, a legjobban mégis azt élvezik, ha a szülők is részesei a mókának, így próbáljunk meg minél több időt szakítani a közös játékra és kiélvezni ennek az életszakasznak minden csodáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.