Nem semmi: ezzel a módszerrel lehet gyorsan kijózanítani egy ittas embert

Forrás: Dreamstime -
találmány kutatás alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy professzor arra kereste a megoldást, hogyan lehetne valakit gyorsabban kihozni a részegség állapotából. Arra a következtetésre jutott, hogy hiperventillációval, azaz túlzott, szapora légzéssel...

Eddig még nem igazán találtak arra megoldást, hogyan lehetne valakit villámgyorsan kijózanítani, ha kissé berúgott. Dr. Joseph Fisher, a kanadai University Health Networks professzora erre kereste a választ.

Az etanol lebontása 90 százalékban a májban történik, ezt a folyamatot azonban nem igen lehet siettetni, de a maradék 10 százaléknál viszont igen! Ez ugyanis a tüdőben és a vesékben zajlik. A tudós ezért azt vizsgálta, hogy a légzés befolyásolása mennyire van hatással rá.

Rájött, hogy hiperventillációval, azaz túlzott légcserével ez elérhető. Ezt viszont magától nem lehet előidézni, szükséges hozzá egy eszköz, amely ráadásul a negatív mellhatásokat – a széndioxidhiányos állapotot – kikerüli.

A fotó illusztráció. Forrás: Dreamstime

A megalkotott ClearMate nevű találmány a kilélegzett széndioxidot visszajuttatja a szervezetbe, így nem következik be a rosszullét, ájulás. Ám eközben a fokozott légzéssel az etanol távozik.

"Ez egy rendkívül egyszerű, komolyabb technológiát egyáltalán nem igénylő készülék, a világon bárhol meg lehet alkotni. Nincs szükség bonyolult elektronikára, számítógépekre. Nem is értem, miért nem próbáltuk ezt már korábban" – mondta a professzor.

A kétnapos kísérletben öt ember vett részt. Az egyik nap megvizsgálták, hogy normál légzés esetében mennyi idő alatt távozik az alkohol a szervezetből, majd megnézték, mi a helyzet miután három órán át használták a készüléket. Kiderült, jelentősen gyorsabban tűnt el a vérből az alkohol a ClearMate-nek köszönhetően - közölte a Scientific Reports nevű folyóirat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.