Több ezer éves bálnacsontvázat találtak Bangkok közelében

Forrás: Facebook/TOP Varawut -
bálna csontváz Bangkok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy Bryde-bálna több ezer éves, csaknem teljesen ép csontváza került elő Bangkok közelében.

A mintegy 3000-5000 éves csontokat november elején találták meg a fővárostól mintegy 12 kilométerre a tengerben. A Szingapúri Nemzeti Egyetem biológusa, Marcus Chua szerint a részben megkövesedett csontváz ritka lelet.

"Kevés a bálnafosszília Ázsiában, még kevesebb az ilyen jó állapotban fennmaradt csontváz"

- mondta el a BBC-nek.

A thai környezetvédelmi miniszter által közzétett képeken látszik, hogy a csontok szinte teljesen épek. Varavut Szilpa-arcsa elmondta, hogy a csontváz több mint 80 százalékát, köztük a gerincet, a bordákat, az uszonyokat és egy lapockát, már kiemelték.

Több ezer éves bálnacsontvázat találtak Bangkok közelében Forrás: Facebook/TOP Varawut

A becslés szerint a koponya maga nagyjából három méter hosszú. A szénizotópos kormeghatározást még nem végezték el, az eredmények decemberre várhatók.

Chua azt is elmondta, hogy a felfedezés segít a kutatóknak többet megtudni a faj történetéről, a különbségekről a mai egyedekhez képest.

A csontváz ezen kívül a korabeli "biológiai és geológiai körülményekről: a tengerszint becsült magasságáról, az üledéktípusokról, az élővilágról is" árulkodik.

A Thaiföldi-öböl tízezer éves története mozgalmas lehetett a biológus szerint: a tengerszint akár négy méterrel is magasabb volt, és jellemzőek voltak a lemezmozgások. A csontvázat Szamut Szakhon jelenlegi partjai mellett találták. A Bryde-bálnák vagy trópusi bálnák meleg éghajlaton élnek, a thaiföldi vizekben ma is megtalálhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.