Egészséges hajkoronát szeretnél? Akkor ezeket a dolgokat soha ne tedd, mikor nedves a hajad

haj magazin vizes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor vizes a hajunk, akkor sokkal sérülékenyebb is, ezért ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük a töredezést. Íme, azok a dolgok, amiket nem tehetünk akkor, amikor nedves a hajunk.

Azt mindenki tudja, hogy a túl sok szárítás és formázás sokat ront a hajunk állapotán. Annak ellenére, hogy tudjuk, hibát követünk el, mégis sokszor naponta megismételjük, pedig ezek az apróságok sokat jelentenek a hajunk egészsége szempontjából.

Ha nedves, vagy vizes a hajunk, még fokozottabban kell odafigyelnünk, mert ilyenkor sokkal sérülékenyebb, vagyis sokkal több kárt okozhatunk, mint szárazon.


Rengeteg olyan dolog van, amit tilos vizes hajon alkalmazni, ilyen a hajsütővasak használata. Ez még akkor is tilos, ha csak egy picikét nedves a hajunk, mert szárítja és töredezetté teszi a hajszálakat. Ezért nem érdemes frissen mosott hajat egyenesíteni vagy göndöríteni, még akkor sem, ha előtte alaposan megszárítottuk, hiszen a szárítás után az újabb extrém hőhatás is nagyon kedvezőtlen, de ha nem tudunk eltekinteni ettől, akkor kötelező a hővédő termékek használata.

Hajvasalót tilos vizes hajon alkalmazni Forrás: Shutterstock

Az odafigyelés hozzájárul ahhoz, hogy erősebbé és egészségesebbé valamint fényesebbé váljon a hajkoronánk, hogy elkerüljük a töredezettséget, a szárazságot,

és a hajunk elvékonyodását. Ezért az alábbi dolgokat is kerüljük inkább, amikor még nedves a hajunk.

Ne fésüld

Jobb, ha nem vizesen kezdjük el fésülni a hajunkat, hiszen ilyenkor sokkal gyengébbek a hajszálak, és az is előfordulhat, hogy gyökerestül húzzuk ki őket a helyükről. Szárításnál az ujjainkkal mozgassuk át a hajkoronánkat, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő, és csak akkor fésüljük ki, amikor már szinte teljesen megszáradt. Ha mégsem tudunk lemondani a fésülgetésről, akkor ritka fogú fésűt használjunk, és gyengéd mozdulatokkal menjünk át vele néhányszor a nedves hajunkon. A kerek hajkeféket is kerüljük, míg a hajunk meg nem száradt.


Mellőzzük a hajlakkot

Ez az a termék, amelyet soha nem szabad nedves hajon alkalmazni, és nem csak azért, mert rendkívül káros a hajra, de a végeredmény sem tetszetős. A vizes hajra fújt lakk pelyhes, szálló hajat eredményez, ami biztosan nem az a hatás, amit el szeretnénk érni. Mielőtt tehát ráfújnánk, meg kell győződnünk arról, hogy teljesen megszáradt a hajunk. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a hajlakk a hajformázás utolsó lépése, soha nem szabad utána vasalni a szálakat.

Ne kössük össze

Sokaknak szokása, hogy hajmosás után a fejük tetejére tornyozzák a hajukat, vagy lófarokba kötik, de ez is olyasmi, amivel sokat ártunk a hajszálaknak. Ha ilyenkor kötjük fel a hajunkat, akkor a fejbőrünk nem kap elég levegőt a száradáshoz, ami több bőrproblémához is vezethet, arról nem is beszélve mennyit ártunk a hajszálaknak azzal, hogy ilyen sérülékeny állapotban gumizzuk össze.

Ha hajmosás után a fejünk tetejére tornyozzuk vagy lófarokba kötijük a hajunkat, azzal sokat ártunk a hajszálaknak Forrás: Shutterstock


Ne csomagoljuk törölközőbe

Ez az, amit valószínűleg mindenki csinál még akkor is, ha tudja, hogy nem tesz vele jót. Jobb akkor most leszámolni ezzel a rossz szokással, persze csak akkor, ha azt szeretnénk, hogy a hajunk egészséges és fényes legyen. A törölköző kemény szálai nem tesznek jót a nedves hajszálaknak, ráadásul ekkor sem kap elegendő levegőt a fejbőrünk. Itassuk fel mosás után törölközővel, amit aztán terítsünk a vállunkra, ha nem szárítjuk meg egyből a hajunkat.


Ne aludjunk nedves hajjal

Ez is olyasmi, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen nagyon sokan megteszik. Ha nedves a hajunk, amikor lefekszünk, szinte biztos, hogy reggelre összegubancolódik, ráadásul valamilyen lehetetlen formában rögzülnek a hajszálak, arról nem beszélve, hogy ilyenkor is töredezik a hajunk. Szánjunk inkább néhány percet a megszárítására, mert reggel biztos elvesztegetnénk a hajformázással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.