Latte? Americano? Ristretto? Légy profi, tudd, hogy milyen kávét kérsz!

gasztronómia magazin kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szereted a kávét, de zavarba jössz, ha háromnál többfél verzióval találod szemben magad az itallapon egy kávézóban, és hirtelen azt sem tudod, hogy mit kérjél? Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a különböző elnevezések mit takarnak, hiszen mindenki másképp szereti a feketét, egyáltalán nem mindegy a tej és a kávé aránya a többi apróságról nem is beszélve. Most tisztába tesszük, mi mit jelent, hogy te is igazi szakértővé válj!

Eszpresszó

A legtöbben tudják, hogy mit takar a presszókávé: a rövid feketét. Őrült babkávéból készül nagyon magas nyomáson, 25-30 millilitert tesz ki a pohárban. Sűrű fekete, a tetején barna, krémes hab, azaz crema található.

Eszpresszó Forrás: Shutterstock

Ristretto

Egészen hasonlít az eszpresszóhoz ám ez esetben valamivel kisebb az adag, 20-25- milliliterről van szó. Viszont ahogy a mondás tartja, kicsi a bors, de erős, készülj fel, hogy a ristrettotól jobban fel fogsz pörögni.

Americano

Ez eszpresszó kissé hígabb változata, egy kis vízzel vesznek el az erősségéből. Így ha szereted az eszpresszót, de mégis valami könnyedebbre vágysz, ez kitűnő választás.

Americano hosszú kávé Forrás: Shutterstock

Cappuccino

Itt már belekerül a kávéba a tej, sőt a tejhab is, mégpedig a következő arányban: egyharmad eszpresszó, egyharmad habosított tej, egyharmad tejhab a tetejére. Jöhet a tetejére extraként csokireszelék, fahéj vagy egyéb fűszerek.

Machiatto, Latte Machiatto

A kettő nem összekeverendő, ugyanis egészen mást takar. A machiatto egy sima eszpresszó leheletnyi tejhabbal megbolondítva. Míg a latte machiatto esetében a 2,5 deci habosított tejhez óvatosan adják hozzá az eszpresszót, így réteges lesz a kávénk, a tetejére pedig szintén tejhab kerül.

Latte Machiatto Forrás: Shutterstock

Café Latte

Más néven a klasszikus tejeskávé, szintén eszpresszó az egyharmada, ehhez adnak hozzá kétharmad gőzölt tejet, a tetejére pedig jöhet megint csak a tejhab. Ez esetben a tej összekeveredik a kávéval, és homogén italt képez ellentétben a latte machiattóval.

Melange

Amitől ez más mint az eddigiek, hogy a pohár aljára jön egy kis méz, majd erre a habos tej és az eszpresszó. Ám az eredeti bécsi melange egy kicsit más, abból ugyanis pont a méz hiányzik, és inkább a latte és a cappuccino keverékéhez lehet hasonlítani. Ám ha éppen nem Ausztriában jársz, valószínűleg a mézes verziót fogod kapni.

Melange Forrás: Shutterstock

Cafe au Lait

A franciák kedvenc kávévariációja: két adag eszpresszót kevernek össze ugyanennyi mennyiségű felhabosított tejjel.

Flat White

Ausztráliában és Új-Zélandon kedvelt a kávé ezen változata, de egyre népszerűbb világszerte. A cappucino és a latte között van félúton. Népszerűsége az egyszerűségében rejlik: 35-45 mililiter eszpresszó és 120 mililiter enyhén habos tej.

Flat White Forrás: Shutterstock

Cafe Lungo

Ez tulajdonképpen nem más, mint a hosszúkávé. Míg az americano esetében fele-fele arányban van meg a víz és a kávé, itt egyharmad kávé, kétharmad víz kerül a pohárba.

Mocha

Édesszájúak figyelem, ez nektek való! A mocha esetében ugyanis az eszpresszót és a tejet kakaóval vagy forró csokival spékelik meg a tetejére pedig tejszínhab kerül.

Mocha Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.