Szereted a kávét, de zavarba jössz, ha háromnál többfél verzióval találod szemben magad az itallapon egy kávézóban, és hirtelen azt sem tudod, hogy mit kérjél? Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a különböző elnevezések mit takarnak, hiszen mindenki másképp szereti a feketét, egyáltalán nem mindegy a tej és a kávé aránya a többi apróságról nem is beszélve. Most tisztába tesszük, mi mit jelent, hogy te is igazi szakértővé válj!

EszpresszóA legtöbben tudják, hogy mit takar a presszókávé: a rövid feketét. Őrült babkávéból készül nagyon magas nyomáson, 25-30 millilitert tesz ki a pohárban. Sűrű fekete, a tetején barna, krémes hab, azaz crema található.

EszpresszóForrás: Shutterstock

RistrettoEgészen hasonlít az eszpresszóhoz ám ez esetben valamivel kisebb az adag, 20-25- milliliterről van szó. Viszont ahogy a mondás tartja, kicsi a bors, de erős, készülj fel, hogy a ristrettotól jobban fel fogsz pörögni.

AmericanoEz eszpresszó kissé hígabb változata, egy kis vízzel vesznek el az erősségéből. Így ha szereted az eszpresszót, de mégis valami könnyedebbre vágysz, ez kitűnő választás.

Americano hosszú kávéForrás: Shutterstock

CappuccinoItt már belekerül a kávéba a tej, sőt a tejhab is, mégpedig a következő arányban: egyharmad eszpresszó, egyharmad habosított tej, egyharmad tejhab a tetejére. Jöhet a tetejére extraként csokireszelék, fahéj vagy egyéb fűszerek.

Machiatto, Latte MachiattoA kettő nem összekeverendő, ugyanis egészen mást takar. A machiatto egy sima eszpresszó leheletnyi tejhabbal megbolondítva. Míg a latte machiatto esetében a 2,5 deci habosított tejhez óvatosan adják hozzá az eszpresszót, így réteges lesz a kávénk, a tetejére pedig szintén tejhab kerül.

Latte MachiattoForrás: Shutterstock

Café LatteMás néven a klasszikus tejeskávé, szintén eszpresszó az egyharmada, ehhez adnak hozzá kétharmad gőzölt tejet, a tetejére pedig jöhet megint csak a tejhab. Ez esetben a tej összekeveredik a kávéval, és homogén italt képez ellentétben a latte machiattóval.

MelangeAmitől ez más mint az eddigiek, hogy a pohár aljára jön egy kis méz, majd erre a habos tej és az eszpresszó. Ám az eredeti bécsi melange egy kicsit más, abból ugyanis pont a méz hiányzik, és inkább a latte és a cappuccino keverékéhez lehet hasonlítani. Ám ha éppen nem Ausztriában jársz, valószínűleg a mézes verziót fogod kapni.

MelangeForrás: Shutterstock

Cafe au LaitA franciák kedvenc kávévariációja: két adag eszpresszót kevernek össze ugyanennyi mennyiségű felhabosított tejjel.

Flat WhiteAusztráliában és Új-Zélandon kedvelt a kávé ezen változata, de egyre népszerűbb világszerte. A cappucino és a latte között van félúton. Népszerűsége az egyszerűségében rejlik: 35-45 mililiter eszpresszó és 120 mililiter enyhén habos tej.

Flat WhiteForrás: Shutterstock

Cafe LungoEz tulajdonképpen nem más, mint a hosszúkávé. Míg az americano esetében fele-fele arányban van meg a víz és a kávé, itt egyharmad kávé, kétharmad víz kerül a pohárba.

MochaÉdesszájúak figyelem, ez nektek való! A mocha esetében ugyanis az eszpresszót és a tejet kakaóval vagy forró csokival spékelik meg a tetejére pedig tejszínhab kerül.

MochaForrás: Shutterstock