Ezeket a tárgyakat se felejtsd el megtisztítani a nagytakarítás során

Forrás: Shutterstock -
takarítás magazin használati tárgy tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A járvány miatt most még jobban odafigyelünk arra, hogy tisztán tartsuk a környezetünket és fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amelyeket a mindennapokban gyakran használunk. Na, de tényleg mindenre odafigyelünk és megtisztítunk? Most megmutatjuk azokat a tárgyakat, amelyeket bizony hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig huzamosabb idő után csak úgy hemzsegnek rajta a baktériumok.

A takarítás sok ember számára mumus, legtöbben kötelező feladatként gondolnak rá, amelyen minél hamarabb próbálnak túlesni. Ennek pedig az a következménye, hogy nem annyira alaposan és körültekintően végzik el a lakásuknak, otthonuknak a rendbetételét, tisztítását. Itt most nem arra gondolunk, hogy valaki nem szedi le kétnaponta a pókhálókat a sarokból vagy hosszú hónapokig nem húzza el a kanapét, hogy alatta felporszívózzon és felmosson, hanem például azoknak a tárgyaknak a tisztántartására, amelyeket naponta kezünkbe veszünk vagy rendszeresen használunk, hozzáérünk.

Nagyon sok olyan eszköz, használati tárgy található a lakásban, amelyről tulajdonképpen tudomást sem veszünk, annyira hozzá vagyunk szokva a jelenlétükhöz és ahhoz, hogy használhatjuk őket. Most megmutatjuk, melyekre kellene időt és energiát fordítani a takarítások során.

Telefon

Bár remélhetőleg a koronavírus miatt a telefonokat sűrűbben tisztítjuk, mint eddig bármikor. Ha valaki nem az előbbiek táborát erősíti, akkor tudnia kell, hogy egy mobiltelefonon akár több baktérium is lehet, mint egy WC ülőkén. Ami ebben a legborzasztóbb, hogy a telefont még az ágyunkba is magunkkal visszük úgy, hogy hemzsegnek rajta a baktériumok. Ajánlott naponta, amint hazaértünk áttörölni alkoholos kendővel. Ne felejtsük el a hozzátartozó telefontöltőt és a fülhallgatót is megtisztítani.

Egy mobiltelefonon akár több baktérium is lehet, mint egy WC ülőkén Forrás: Shutterstock

Távirányító

Ez az a tárgy, amit az emberek 98%-a egyáltalán nem takarít le, pedig aki naponta nézi a tévét, annak egy igazi baci tenger a távirányítója. Ez fokozottan igaz, ha evés közben koszos kézzel vagy éppen beteges, megfázva is hozzáérsz a távirányítóhoz. Fontos, hogy ne csak akkor töröljük át a kapcsolót és a gombjait egy alkoholos törlőkendővel, ha már hemzseg és ragad az ételmaradékoktól, hanem hetente minimum egy alkalommal. Ugyanezt érdemes tenni akkor, ha például vakációzni megyünk valahova vagy vendégségbe és ott használjuk a távirányítót.

Kilincsek

Bár a járvány idején a takarítások során nagyobb figyelmet kaptak a kilincsek, mint eddig bármikor, ettől függetlenül is érdemes szót ejteni róluk. A kilincsek tényleg azok a tárgyak, amelyeket naponta több alkalommal is megfogunk, pláne azt, amelyik a bejárati ajtón van. Rengeteg kórokozó tapad meg rajtuk, ami azért is veszélyes, mert hiába mossuk meg hazaérkezés után a kezünket, ha utána megfogjuk a kilincset, visszük tovább azokat a bacikat, amiket kintről gyűjtöttünk össze és hoztunk magunkkal a nap végén. Érdemes a kilincseket is legalább heti egy alkalommal áttörölni.

Billentyűzet

Az otthon használt számítógépek, laptopok billentyűzetei sem kapják meg azt a figyelmet, amit egyébként fontos lenne rájuk fordítani. A billentyűzetek, klaviatúrák hasonló cipőben vannak, mint a távirányítók. Sok esetben úgy használjuk ezeket, hogy közben eszünk, iszunk, a telefonunkhoz, a szánkhoz nyúlunk és bele se gondolunk, mennyi baktérium vándorol át eközben rajtunk. Heti egy, de akár több alkalommal is ajánlott áttörölni a billentyűzetet. Az, aki pedig otthonról, home office-ban dolgozik kétnaponta is megtisztíthatja a klaviatúrát. A legcélszerűbb egy alkoholba mártott fülpiszkálóval végigmenni a billentyűkön, így garantáltan megszabadulunk minden ételmaradéktól, porcicától. De a legbiztonságosabbak a kifejezetten elektronikai eszközök tisztítására szolgáló törlőkendők, spray-k, amelyek a legtöbb üzletben kaphatóak.

Heti egy, de akár több alkalommal is ajánlott áttörölni a billentyűzetet Forrás: Shutterstock


Villanykapcsolók

A villanykapcsolók szintén tele van baktériumokkal, kórokozókkal, ennek ellenére nem is veszünk róluk tudomást, mikor nagytakarítást végzünk és így a legtöbb esetben eszünkbe se jut áttörölni azokat. Pedig ez is egy olyan tárgy a lakásban, amit naponta több alkalommal is megérintünk. Az egészségünk érdekében a kapcsolókat is tisztítsuk meg hetente egyszer egy alkohol törlőkendő segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.