Számoljunk le a hajfestéssel kapcsolatos mítoszokkal

Forrás: Shutterstock -
mítosz haj hajfestés magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyesek csak akkor kezdik el festetni a hajukat, amikor megjelennek az ősz szálak, mások akkor sem, megint mások pedig egyszerűen szeretnék kicsit megváltoztatni a kinézetüket. Annak, aki szeretne hajat festetni, érdemes alaposan átgondolni a dolgot, de azt is fontos tudni, hogy ez nem egy életre szóló, súlyos döntés. Sok mítosz övezi, amik félelmet kelthetnek, érdemes tisztában lenni az igazsággal.

A hajfestés egy igazán gyors módja a megjelenésünk felfrissítésének, mégis sokan félnek belevágni. Egyrészt nagyon végleges döntésnek tűnik, másrészt félnek attól, ha egyszer elkezdik, akkor életük végéig folytatni kell. Ez csak néhány azok közül a kétségek közül, amik megfogalmazódnak az emberben, mielőtt elhatároznák magukat


A megváltoztatott hajszín képes kicsit átváltoztatni minket is, de bizonyára ad egy nagy adag önbizalmat, főleg, ha egy régi vágyálmunk teljesül a színnel. Az első lépés megtétele a nehéz, de ha egyszer belevágtunk, rájövünk, apró dolog ez, mégis hatalmas változást eredményezhet. Ha erre vágyunk, akkor fontos, hogy leszámoljunk a hajfestést övező mítoszokkal.

A megváltoztatott hajszín képes kicsit átváltoztatni minket is, de bizonyára ad egy nagy adag önbizalmat, főleg, ha egy régi vágyálmunk teljesül a színnel Forrás: Shutterstock

Ha egyszer befestetted, örökké festetni kell

Ez az egyik legnagyobb tévhit és visszatartó erő. A hajfestés egyáltalán nem jelenti azt, hogy később ne térhetnél vissza a természetes, eredeti hajszínedhez. Ma már, amikor divatban vannak azok a festési módszerek, amelyek nem a hajtőtől kezdődnek, egyszerű lenöveszteni a hajunkat, de az is jó módszer, ha a természetes színéhez legközelebbi árnyalatra festetjük, a többit pedig az időre bízzuk. A lényeg az, hogy van választásunk.

Hamarabb őszülünk, ha idő előtt festetünk

Ez is egy olyan tévhit, ami visszatartja az embereket attól, hogy megváltoztassák a hajszínüket, és aki nem akarja, annak nem is kell, de ne ez legyen az oka. Az ősz hajszálak mondhatni belülről fakadnak, a festés ezt nem befolyásolja. Biztos, hogy nem talál senki sem több fehér szálat a hajában csak azért, mert színezi azt. Akkor kezdünk őszülni, amikor a pigmentek termelése csökken, ez ellen pedig nem sokat tehetünk, a festést kivéve.

Ritkul a hajunk a festéktől

Habár egykor sok olyan termék volt, amelyek erős igénybevételnek tették ki a hajat, ma már sokkal kíméletesebb szerek vannak a piacon, amik ritkulást biztosan nem okoznak. A szín megváltozatása nem befolyásolja a haj vastagságát, de számos más tényező igen: vitaminhiány, vagy különböző tápanyagok hiányának lehet ilyen hatása.

Károsítja a hajat

A haj szépsége a nőknek nagyon fontos, ezért sokan a hajkárosodástól tartva inkább nem festetik be a hajukat. Ez nem teljesen mítosz, de az is lehet. Hogy mennyire károsodik a hajunk a festetéstől az azon múlik, hogy milyen terméket használunk. Ma már bőven vannak olyan szerek, amelyek nem okoznak kárt a hajunknak, mégis ragyogó színt kölcsönöznek neki. Ezen kívül az utókezelés is nagyon fontos, vagyis az sem mindegy, hogy milyen sampont, balzsamot és olajat használunk, és milyen hőhatásnak tesszük ki a szálainkat. Ha egészséges hajat szeretnénk, akkor is festethetjük, de szánjunk időt és kellő figyelmet a hajápolásra, a haj formázására viszont kevesebbet.

A haj utókezelése nagyon fontos Forrás: Shutterstock

Sok macerával jár

Annak, aki nem járt fodrászhoz, valóban több macerával jár a hajfestés, de aki mondjuk negyedévente, vagy 3 havonta látogatást tett a fodrászánál, annak ez nem jelent változást. A hajszínt nem is nehéz fenntartani, hacsak nem olyan extrém árnyalatokról beszélünk, mint a halvány rózsaszín, amelyet bizony otthon, rendszeresen kell utókezelnünk, hogy megmaradjon az árnyalat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.