Igazi csodabogyó a homoktövis: ezért érdemes fogyasztanod

Forrás: Shutterstock -
magazin homoktövis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A homoktövis narancssárga bogyóinak jótékony hatása régóta ismert, a legyakrabban immunerősítésre, megfázásra és gyulladáscsökkentésre használják. Ám a gyógyító ereje ebben nem merül ki, nézzük, mi mindenre jó még a "homok aranya".

A homoktövis eredetileg Ázsiából származik, de nálunk termesztik és szabadon is megél: védett növény. Amíg Kínában már jó ideje gyógyszerként könyvelik el, Európában még inkább általános erősítőszerként használjuk az őszi-téli időszakban.

A homoktövis eredetileg Ázsiából származik, de nálunk termesztik és szabadon is megél: védett növény Forrás: Shutterstock

A homoktövis vitaminokban gazdag, továbbá - ahogy a színe is jelzi - sok béta-karotin is tartalmaz. Utóbbit a szervezetünk át tudja alakítani A-vitaminná, aminek következtében pozitív hatással van a szemünkre, a bőrünkre és a nyálkahártyáinkra. Különlegessége, hogy B12 is található benne, ugyanis ez a vitamin zömében csak állati eredetű élelmiszerekben fedezhető fel.

Nagy múltra tekint vissza

A kis bogyókból nyert olaj rendkívül értékes: kínai császárok gyógyításánál éppúgy használták, mint a legenda szerint Dzsingisz kán katonái erőnlétének fokozására. Az ókori Görögországban a bogyókkal az olimpia megmérettetése előtt álló lovakat erősítették, a homoktövistől ráadásul a szőrük is rendkívül fényes és szép lett.

Nézzük sorban, mi mindenre jó a homoktövis!

Immunrendszer-erősítés, megfázás

A homoktövis a magas C-vitamin tartalma miatt különösen alkalmas immunrendszerünk megerősítésére. Megelőzésre kiváló, de ha már megvan a baj, akkor is sokat javíthat az állapotunkon, megkönnyíti a betegség lefolyását, javítja a közérzetet. Hosszú betegség után pedig kiváló roborálószer.

Látás

A benne található béta-karotinnak köszönhetően jót tesz a szemünk egészségének is.

Emésztés

A- és E-vitaminjaival támogatja a gyomor- és bélrendszer munkáját.

A kis bogyókból nyert olaj rendkívül értékes Forrás: Shutterstock

Inkább fagyaszd, mint főzd!

A homoktövis savanyú, aromás szupergyümölcs, amelyet magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt egyáltalán nem ajánlott hőkezelni, mert az kiöli belőle a hatóanyagokat. A fagyasztás is okoz némi károsodást, de messze a legjobb módszer arra, hogy télen is tudjuk fogyasztani, amikor a legnagyobb szükség van a benne lévő vitaminokra.

Szív- és vérkeringés

Olajtartalma támogatja a szivet, a keringési- és érrendszert.

Diéta esetén is ajánlott

Speciális a zsírsavösszetétele, fokozza a zsíranyagcserénket, miközben ellát a szükséges vitaminokkal.

Antioxidáns

Késlelteti a sejtöregedési folyamatokat. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vércukorszintet

Inditsd a napod homoktövises smoothie-val!

Ha egészséges reggelire vágysz, igyál meg egy homoktövises smoothie-t, amibe bármilyen idénygyümölcs mellé passzol egy marék homoktövist, akár fagyasztottan is. Így igazi vitaminbombával indul a napod!
Ha egészséges reggelire vágysz, igyál meg egy homoktövises smoothie-t Forrás: Shutterstock

Bőr és haj

A homoktövis külsőleg is rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Linolsavat tartalmazó olaját a magokból és a bogyók húsából nyerik ki. A linolsavaknak fontos szerepük van a felső bőrrétegünk táplálásában, segítenek megőrizni bőrünk nedvességtartalmát, továbbá megvédik azt a káros környezeti hatásoktól. A linolsav gyulladáscsökkentő is, hatékony gyulladásos bőrbetegségek kezelésében, mint péáldául az akné. Ezen kívül sebgyógyító, hámosító hatású, jól regenerálja a berepedezett hámot és megállítja a hajhullást. Jót tesz a kötőszöveteknek is, ezért narancsbőr ellen is hatékony.

A szépségipar is használja

A homoktövis olaj azonban nem csupán az orvosok körében örvend nagy népszerűségnek, hanem a szépségiparban is. Az argánolajhoz hasonlóan sűrűn használják olyan hidratáló krémekben és kenőcsökben, melyek bőrirritációk, sebek, kiütések és ráncok ellen hatásosak.






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.