Koránkelők vs. éjszakai baglyok: Kik a hatékonyabbak a munkában?

Forrás: pixabay.com -
korán kelés alvás munka éjszakai bagoly teljesítmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hagyományos munkanap nem kedvez az éjszakai baglyoknak, mivel azok az emberek, akik szeretnek sokáig fennmaradni, rosszabbul fognak teljsesíteni munkahelyükön, mint a korán kelők - állítja egy finn tanulmány.

A korán kelők - akiknek reggeli kronotípusuk van - hajlamosak jobban teljesíteni kora reggel, míg az éjszakai baglyok délután vannak formában. Ez a belső óra nagyrészt genetikai, de szerepet játszik a munkaidő, a családi élet, sőt még a napfénynek való kitettség is. Az egyes kronotípusok életritmusában eltérően alakulhatnak a különböző szokások: hatással lehet az életritmus az alvásra, az anyagcserére, a testhőmérsékletre és a hormonokra is - írta meg a CNN.

A kép illusztráció Forrás: pixabay.com

A szakértők szerint az, ha valaki éjszakai bagoly, nem azt jelenti, hogy kevésbé munkaképes. Ráadásul a munkaadók profitálhatnak is a különböző kronotípusú emberekből.

A szakértő mindenesetre arra bátorítja azokat az embereket, akiknek munkaideje nincs összhangban a kronotípusukkal, próbálják meg követni a rendszeres alvási ütemtervet, hogy elkerüljék az alváshiányt. A kronotípusok kissé alakíthatók, ezért az alvás és ébrenlét napi rutinjának betartásával kissé megváltoztathatjuk az általunk preferált napszakokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.