3 isteni, egyszerű recept böjtölőknek

Forrás: Shutterstock -
tojásmentes böjt recept magazin tejmentes húsmentes ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A böjt sokak számára egyenlő a fogyókúrával vagy a tavaszi méregtelenítéssel. A böjt azonban nem egy modern, alakbarát módszer, hanem eredetileg a húsvétot megelőző negyven nap, amikor a hívők se húst, se tojást, se tejterméket nem fogyasztottak a bűnbánat és a keresztény hit elmélyítésének jeleként.

A böjt eredetéről, időtartamáról és típusairól az előző cikkünkben írtunk. Azóta már igencsak benne járunk az önmegtartóztatás időszakában, amely főleg a húsimádóknak jelenthet hatalmas kihívást. Hogy megkönnyítsük ezt az időszakot mutatunk egy olyan menüsort, amelyet hús-, tejtermék- és tojásmentes étkezés idején is bátran fogyaszthatunk.

Céklakrémleves


Hozzávalók (4 főre)
4 közepes cékla
4-5 dl zöldségalaplé
3 maréknyi tökmag
ízlés szerint, só, bors, cukor, balzsamecet

Céklakrémleves Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A céklákat alaposan megmossuk, egyenként bebugyoláljuk őket alufóliába és a sütőben addig sütjük, amíg meg nem puhulnak. (Ez azért jó módszer, mert egyrészt nem kell nyersen meghámozni a céklát, amely elég macerás és piszkos munka, másrészt a cékla íze is jobban megmarad, ha nem fő ki egy lábas vízben.) Ha elkészültek, húzzunk gumikesztyűt és hámozzuk le a céklák héját, majd kockázzuk fel a zöldségeket. Tegyük egy lábosba, öntsük fel az alaplével és forrásig hevítsük, majd botmixerrel pürésítsük. Ízesítsük sóval, borssal, cukorral és balzsamecettel, hogy egy pikáns, sűrű levest kapjunk. Tálaláskor szórjuk meg gazdagon tökmaggal, amelyet előtte száraz serpenyőben lepirítunk kicsit.
TIPP: Az alaplé helyett használhatunk zsíros kókusztejet is fele-fele arányban, úgy még laktatóbb és pikánsabb lesz a leves.
TIPP: Nem böjti időszakban adhatunk hozzá kockákra vágott és fűszerekkel lepirított húst vagy főzhetünk hozzá tojást.


Ázsiai tészta


Hozzávalók ( 4 főre)
200 g rizstészta vagy üvegtészta
1 cukkini
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1/4 fej lilakáposzta
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 zöld kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
kisujjnyi gyömbér
egy maréknyi mogyoró
2 ek. szójaszósz
2 tk. barna cukor
1 lime leve
olívaolaj
ízlés szerint só, bors, csili, friss koriander

Ázsiai tészta Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A hagymát félbevágjuk, majd nagyon vékonyan felszeleteljük. A paprikákat, cukkinit, répát, káposztát gyufaszál méretűre aprítjuk (vagy minél kisebbekre). A rizstésztát vagy az üvegtésztát az előírtaknak megfelelően elkészítjük. Száraz serpenyőben lepirítjuk a mogyorót, kiszedjük és egy tálba félrerakjuk. Ezt követően a serpenyőbe olajat hevítünk és megpirítjuk benne a zöldségeket. Hozzáadjuk a barna cukrot, a lereszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát, a szójaszószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a tésztát is. Tálaláskor meglocsoljuk a lime levével, megszórjuk a pirított mogyoróval, a friss korianderrel és már ehetjük is.
TIPP: Kevés kókusztejjel is megbolondíthatjuk, vagy ha nem vesszük szigorúan a böjtöt, akkor a végén üthetünk rá tojást és azzal is átforgathatjuk a tésztát.


Chia puding

Hozzávalók (4 főre)

400 ml kókusztej
5 ek. chia mag
cukor vagy méz
1 vaníliarúd kikapart belseje
ízlés szerint gyümölcsök vagy kakaópor

Chia puding Forrás: Shutterstock

Elkészítés
A kókusztejet ízlés szerint megédesítjük, beletesszük a vaníliát, a chia magot és egy éjszakára (min. 8 órára) a hűtőbe tesszük. Igazából ezzel készen is van a puding, amelyet utána díszíthetünk friss gyümölcsökkel, de rétegezhetjük botmixerrel pépesített málnával, eperrel, sárgabarackkal vagy banánnal is.
TIPP: Aki csokirajongó, az a kókusztejhez keverjen cukrozatlan kakaóport és ebbe áztassa be a chia magokat, így egy isteni, csokis puding lesz az eredmény, amelyet keserűcsoki-reszelékkel lehet díszíteni, hogy igazi csokibombává váljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.