Március a böjt hava

Forrás: Shutterstock -
böjt lemondás bűnbánat megtisztulás magazin nagyböjt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az advent, a karácsony, a szilveszter, a farsang a nagy eszem-iszom és dínomdánom hetei, még akkor is, ha idén valószínűleg kissé szolidabban teltek az ünnepek mindenkinél, mint a megszokott. Február közepe táján azonban beköszönt az önmegtartóztatás időszaka, azaz a böjt.

A nagyböjt a húsvétot megelőző negyvennapos időszak, amikor a keresztény világ bűnbánatot tart, elmélyíti hitét, az asztalára szánt ételeket pedig igencsak megválogatja. A böjt voltaképpen a lemondást és a megtisztulást testesíti meg,

a korábbi időkben ilyenkor se húst, se tejterméket, se tojást nem fogyasztottak a hívők.

Ha azt gondolnánk, hogy ez hatalmas áldozat, akkor elárulom, hogy még a XX. században sem volt ritka, hogy a böjti időszakban a felnőttek, a negyven nap alatt, mindössze negyvenszer ettek, azaz napi egyszer. Ezek a hívők egész alkonyatig nem vettek magukhoz ételt, mindössze este lakhattak jól – akkor is csak a böjt szabályait betartva.

Mikor van nagyböjt 2021-ben

A nagyböjt időszaka minden évben máskorra tehető. Kezdete hamvazószerda napjára esik, vége pedig a húsvét előtti utolsó szombat, azaz nagyszombat. Mivel hamvazószerda mozgó ünnep, így a böjt kezdetének sincs fix dátuma.

2021-ben a nagyböjt február 17-én kezdődött és egészen április 3-ig tart,

tehát elmondhatjuk, hogy a március teljes egészében a böjt hava lesz.

Ha azonban valaki most gyors számlálásba kezd, annak hamar kiderül, hogy a hamvazószerda és a nagyszombat között eltelt napok száma nem negyven, hanem negyvenhat... Akkor mégis hogyan jön ki a negyven? Úgy, hogy a nagyböjti időszakra eső hat vasárnap nem számít bele a böjti napokba.

Március a böjt hava Forrás: Shutterstock

Böjt a modern világban

Manapság meglehetősen kevesen tartanak böjtöt vallási meggondolásból, sokkal divatosabbak a tavaszi tisztítókúrák és persze a nyári álomalak elérése érdekében ilyenkor megkezdett fogyókúrák. A böjt egyébként nem rossz dolog, bármilyen indíttatásból is kezdünk bele, hiszen tehermentesíti a szervezetet, erősíti az immunrendszert és nem árt kissé könnyedebb ételeket fogyasztani a nagy téli lakomák után sem.

Egy azonban nagyon fontos! Ésszel böjtöljünk!

Még a szigorú vallási böjt sem vonatkozott mindenkire – a gyerekek, idősek és betegek kivételt képeztek alóla -, így mi is jól gondoljuk meg, hogy milyen böjtölési formát választunk. A hús, tejtermék, tojás elhagyását a legtöbben minden gond nélkül vállalhatják, de ennél drasztikusabb koplalásnál jobb, ha szakember segítségét kérjük, nehogy nagyobb legyen a böjt kára, mint amilyen a haszna lehetett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.