3+1 hétköznapi szokás, ami tönkrevághatja az alvásodat: szabadulj meg tőlük!

Forrás: Shutterstock -
sedacurforte2021 pihenés szokások alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségi alvás az egészséges élet elengedhetetlen feltétele. Több kutatás is kimutatta már, hogy a hosszan tartó alváshiány rossz hatást gyakorol a szervezet működésére, sőt az élettartamot is megrövidítheti. Éppen ezért, ha valamire, akkor a pihentető alvásra kellő figyelmet kell fordítanunk.

Vannak olyan hétköznapi szokások, amelyek látszólag nem tűnnek kártékonynak, de alvás szempontjából nagyon is azok. Íme 3+1 hétköznapi szokás, amitől nem árt megszabadulni – vagy legalább újragondolni ezeket , amennyiben gondunk van az alvással.

1. Ha este sportolunk...

Ez a téma sokakat érint, hiszen sokan járnak sportolni a délutáni-esti órákban. Az elgondolás, hogy a testmozgás hozzájárul a pihentető alváshoz, valójában helyes, azonban nem mindegy, hogy melyik napszakban sportolunk. Az esti időszak a legrosszabb választás, hiszen ha röviddel a pihenőidőnk előtt felpörgetjük a vérnyomásunkat, a pulzusunkat, megnöveljük az étvágyunkat és mentálisan átbillentjük magunkat a fáradtságon, akkor újabb órákra lesz szükség ahhoz, hogy a szervezetünk ismét nyugalmi pontra találjon.

Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportolunk, az esti időszak a legrosszabb választás Forrás: Shutterstock

2. Esti táplálkozás

Az előző pontban már megemlítettük az evést, amely szintén nem jó, ha este történik. Nem véletlenül mondják, hogy este 6 körül ejtsük meg a vacsorát, és utána már maximum csak egy-egy joghurtot, gyümölcsöt, néhány könnyű falatot fogyasszunk. Azért tanácsolják ezt a szakértők, mert a késő esti táplálkozás hosszú órákra leterheli az emésztőrendszert, vagyis attól, hogy mi már alszunk, a szervezetünk még nem fog pihenni. A háttérben zajló „munkafolyamat" pedig hatással lesz az alvás minőségére is, mert amíg zajlik az emésztés, mi is sokkal kevésbé mélyen fogunk aludni.

Ehhez a témához kapcsolódik a kései kávé-, tea-, illetve energiaital-fogyasztás is. Délután és este kerüljük a koffein, teobromin, teofillin, taurin és egyéb serkentő vegyületeket tartalmazó italokat, mert ezek jelentősen felboríthatják a normális alvási ciklusunkat, és előfordulhat, hogy az optimálishoz képest csak órákkal később fog jelentkezni az álmosságérzet.

3. TV, laptop, okos telefon

Az esti órákban lehetőleg kerüljük a laptop és okostelefon használatát,

ugyanis a kijelző kékes fénye szintén azt az információt közli az agyunknak, hogy még egyáltalán nincs itt az alvás ideje.

A kijelző kékes fénye azt az információt közli az agyunknak, hogy még egyáltalán nincs itt az alvás ideje Forrás: Shutterstock

Nem véletlen, hogy aki esténként az ágyban telefonról olvasgat, filmet néz, vagy dolgozik, sokkal később álmosodik el, mint aki inkább egy könyvet visz magával az ágyba.

Tipp: Ha mégis muszáj kézbe venni a telefont vagy a laptopot, akkor állítsd be rajta az éjszakai képernyő módot. Ez a funkció megváltoztatja a képernyő fényének színét (sárgásra), amivel csökkenti annak negatív hatását az alvásra.

+1. Rendszertelen életmód

Akik nappalos-éjszakás váltott műszakokban dolgoznak, sokkal lassabban alszanak el, mint azok, akiknek minden napja "egyforma". Ennek oka, hogy a jól lekövethető napi ritmussal rendelkezők szokásaihoz alkalmazkodni tud a szervezet, és ehhez mérten képes "belőni" az alvás optimális időpontját. Ám ha valakinek folyamatosan változik a napi ritmusa, annak támpont nélkül marad a szervezete, és felborul az egészséges ritmus. Emiatt törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint ne legyenek túlságosan nagy – és főleg rendszeres – kilengések a hétköznapjainkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.