Az a bizonyos 9 hónap - így fejlődik a pocaklakó 40 hét alatt az anyaméhben 3. rész

9 hónap anyaméh fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babavárás egy család számára a legizgalmasabb időszak. A tervezéstől a születésig csodálatos dolgok mennek végbe egy nő testében. Ebben a cikksorozatban részletesen megismertetjük veletek, hogy mi történik az anyaméhben a magzattal a fogantatástól egészen a születésig. Első részünkben a baba első 10 hetét mutattuk be, másodikban 11-20. hét közötti időszakot vettük górcső alá, ezúttal pedig a 20. és a 30. heti történéseket nézzük meg tüzetesebben.

Egy kisbaba érkezése a családba mindig hatalmas boldogság. Egy izgalmakkal teli időszak veszi kezdetét, ami azonban tele van félelmekkel és aggódással is. Az édesanya teste 40 hét alatt elképesztő változásokon megy keresztül, a magzat pedig ennyi idő alatt egy pici kis petezsákból életképes, érző emberkévé fejlődik.
Nézzük meg, hogyan alakul a baba fejlődése a következő 10 hét során, azaz 21-30. hétben.

21. hét
A kisbabád mostanra 26 centi és 450 gramm súlyú.
Ezen a héten a pici elkezdi termelni a magzatszurkot, ami a beleiben raktározódik egészen a születésig, akkor az első széklettel távozik.
A baba minden testrésze kifejlődött, de még nem működik mindegyik. Viszont! Mindent szuperül hall és a fényt is remekül érzékeli. A baba táplálékát a méhlepény biztosítja és már meg tudja különböztetni az édes és a sós ízeket is.

22. hét
A pici lassan eléri a 30 centit és a fél kilót. Testét apró pici pihék fedik. Szőrzete először a felsőtestén alakul ki, majd fokozatosan az egész kis testén megjelenik. A baba teljesen emberi formájú már, arca jól kivehető, szemöldöke, szempillája, szemhéja teljesen kifejlődött. Mostanra kifejlődött már a fülében lévő csiga is, ami a hallásért felelős. A baba egyre többet reagál a külvilág jelzéseire, zajokra. Hallja a bélhangokat, szívhangokat. Ilyenkor a kicsi nagyon aktív, amikből apró mozgásokat már érzékelhetsz.
A hasnyálmirigye is fejlődik és a nemi szervei is alakulnak.

A 22. hétre kifejlődött már a fülében lévő csiga, ami a hallásért felelős Forrás: Shutterstock

23. hét
A hatodik hónap elején a baba agya ugrásszerűen növekedik. Kialakulnak a tudatos gondolkodásért felelős sejtek, aminek következtében a baba már képes összehangoltan és akaratlagosan cselekedni. Az emlékezés képessége is megjelenik.
A pici már érzékeli a mozgásodat, ugyanazt hallja, amit te. Ebben az időszakban nyugodtan táncolhatsz és ringatózhatsz, imádni fogja.

24. hét
Mostanra már teljesen jól érezheted, ahogy a pocakban ficánkol a kis lakó, a mérete ugyanis már 30 centi fölött van. A baba minden szerve tökéletes működik már, a tüdeje az egyetlen, ami még nem elég fejlett a kinti élethez.
Ha a pici most születne, már nagy esélye lenne az életben maradásra.

25. hét
A baba nő, mint a gomba. Most már 33 centi és 700 gramm. Innentől kezdve teljes gőzzel elindul a fejlődés útján és készül a születésre. Testére folyamatosan rakódik a zsír, bőre egyre rózsaszínűbb lesz, teste babásodik, kerekedik. A pici nagyon sokat alszik, kezdi kialakítani a 24 órás ritmusát.

26. hét
A pocaklakód jelenleg akkora, mint egy szép nagy ananász.
Ezen a héten a pici orrlyukai kezdenek kinyílni, ami lehetővé teszi számára, hogy gyakorolja a légzést. Az anyaméhben persze levegőt nem tud venni. A tüdeje rohamosan fejlődik, kialakulnak a hörgőcskék.
Szépen nyitja és csukja a szemét, meg tudja különböztetni a világosságot és a sötétséget is. A baba akrobata mozdulatait mostanra már nem csak te érzed, hanem mindenki láthatja, ugyanis a hasadon sokszor megjelenhetnek az apró végtagjai.

A 26. héten a pici orrlyukai kezdenek kinyílni, ami lehetővé teszi számára, hogy gyakorolja a légzést Forrás: Shutterstock

27. hét
A baba mostanra egy kiló és 37 centi. Hiába egyre szűkösebb számára a hely, még mindig nagyon aktívan mocorog a pocakban. Már a reflex mozdulatai kialakultak.

28. hét
Teste mostanra teljesen arányos, megegyezik a születéskori arányaival. Folyamatosan növeszti a zsírréteget, izmai is szorgosan gyarapodnak. A baba sokat csuklik ebben az időszakban, amit apró ritmusos rángásokként érzékelhetsz.

29. hét
A baba már 40 centi és lassan másfél kilós lesz - ilyenkor azonban már baba válogatja, mekkora a súlya.
A hátralévő időben a baba még sokat fog nőni, a harmadik trimeszterben a súlya háromszorosára gyarapszik majd.
Agynövekedése rendkívül intenzív, mostanra már képes a hőmérséklet-szabályozásra is.

30. hét
Nagyot nőtt egy hét alatt a baba, már 41 centi is lehet. Az aktív időszaknak azonban mostanra vége szakad. Kicsi már a helye, így nem túl sok lehetősége van a mozgásra. A magzatvíz mostanra 7 deciliter körül van. A fogacskák helyei is kifejlődtek és csendben várják, mikor bújhatnak elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.