Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat pótold tavasszal!

Forrás: Shutterstock -
vitamin magazin életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most, a koronavírus-járvány idején a megszokottnál sokkal is jobban figyelnünk kell az egészségünkre. Íme egy kisokos, hogy mik azok a vitaminok, amelyeket az év minden időszakában, de különösen tél végén érdemes pótolni.

Télen jelentősen lecsökken szervezetünkben a vitamin szint, ami a tavaszi fáradtságban mutatkozhat meg. A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat. Így van ez kora tavasszal is, amikor még kevesebb a napsütés. Számos vitamin létezik, amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a testünkben lejátszó folyamatok koordinálásában. Ők a rend őrei, csapatban együttműködve a leghatékonyabbak.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek többek között elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséért, a sejtek regenerálódásáért, a csontok és a fogak tartósságáért, a véralvadásért és nem utolsó sorban a szem egészségéért. Éppen ezért az év minden időszakában, de különösen, télen, tél végén érdemes pótolni.

Kevés a tápanyag a zöldségben, gyümölcsben, fontos az utánpótlás

A modern élelmiszeripari technológiák megjelenésének köszönhetően, valamint a termőföldek alacsony tápanyag szintje miatt már a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitaminforrást, amelyek hozzájárulnának a megfelelő vitamin szinthez, testünk viszont csupán csak néhány vitamint képes előállítani. Különösen ebben a jelenlegi vírushelyzetben fokozottan oda kell figyelnünk az egészségünkre, ezt pedig a legkönnyebben úgy tehetjük, ha pótoljuk a szükséges vitaminokat, amit tehetünk odafigyelő táplálkozással és étrendkiegészítőkkel is.

A jó idő beköszöntével fontos pótolni az elengedhetetlen vitaminokat és az ásványi anyagokat Forrás: Shutterstock

„Sajnos a vitaminban és tápanyagban szegényebb élelmiszerek, valamint a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt az étrend kiegészítése már nem egy lehetőség, inkább kötelesség lenne mindenki számára" - véli Katus Attila edző, életmód-tanácsadó.

Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a mindennapokban

Az A-vitamin főként a szem épségéért felel, de hozzájárul a bőr és a csontok felépítéséhez is. Hiánya esetén látásromlás, farkasvakság alakulhat ki, a bőr pedig szárazzá és pikkelyessé válhat. Az A-vitamin főként állati eredetű ételekben található, a Harvard Health Publishing listája szerint érdemes naponta legalább 3000 nemzetközi egységet bevinni a szervezetünkbe, így különösen javasolt a máj, tojás, garnélarák, hal, tej és tejtermékek fogyasztása.

A vitaminhiány gyakori jelei közé sorolható a hajtöredezés, hajhullás és a korpásodás. A niacin (B3-vitamin) és a biotin (B7-vitamin) szükséges a haj egészségének a megőrzéséhez. A B1-, B2-, B6- és B12-vitaminok alapvetően az idegrendszer megfelelő működéséért felelnek. B1-vitamin hiányában keringési zavarok következhetnek be, B2-vitamin következtében bőrproblémák, korpásodás is jelentkezhet. A B-vitaminok többsége húsokban, tej és tejtermékekben, zöld levelű zöldségekben és gabonafélékben is megtalálhatók.

A C-vitamin segít a kollagén előállításában, amely összeköti a sebeket és támogatja az erek falát, de segít a fogak fejlődésében, megújulásában és gyógyulásában is. Az egészséges szinten tartáshoz napi maximum 2000 Mg javasolt.

A C-vitamin segít a kollagén előállításában, amely összeköti a sebeket és támogatja az erek falát Forrás: Shutterstock

A D-vitamin felel a vér normális kalcium- és foszforszintjéért, amelyek erősítik a csontokat, továbbá segít a fogak és a csontok kialakításában is. Más vitaminokkal szemben a D-vitamin hormonként funkcionál és a testünk minden egyes sejtjének szüksége van rá. Az egészséges szinten tartáshoz napi mennyiség 1000 és 2000 nemzetközi egység bevitele szükséges.

Az E-vitamin antioxidánsként hat, semlegesíti az instabil molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket. Védi az A-vitamint és bizonyos lipideket a károsodástól. Naponta 1000 és 2000 nemzetközi egység bevitele javallott. Az E-vitamin megtalálható növényi olajokban, leveles zöldségfélékben és diófélékben is.

A K-vitamin biztosítja a véralvadáshoz elengedhetetlen fehérjéket és kalciumot, de segít a csontok felépítésében is. Ez a vitaminfajta főként tojásban, káposztában, brokkoliban és spenótban, valamint tejben és tejtermékekben található.

A felsorolt vitaminok tehát az év minden időszakában fontos források a szervezetnek. Ezeket a vitaminfajtákat étrendkiegészítőkkel és a megfelelő tápanyagdús ételekkel is pótolhatjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.