Biztos, hogy eddig te is rosszul tároltad a tojásokat: így kellene

Forrás: Shutterstock -
tojás szavatosság tárolás tojástartó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a boltok polcairól vásároljuk a tojásokat, akkor biztosan tudjuk, hogy a tojástartókban a tojások keskenyebb vége néz felfelé, a szélesebb vége pedig alul helyezkedik el. Kiderült, hogy ennek pont  fordítva kellene lennie.

A tojásoknak éppen fordítva, a keskenyebb végével lefelé kéne állnia a tojástartóban, így ugyanis tovább őrzi meg szavatosságát. A szavatosság megőrzése mellett azért is lenne jobb így tárolni a tojást, mert a tojás szélesebb oldalán található a légkamra, az a kis levegővel teli buborék, amelyen keresztül a csibék a tojásban levegőhöz jutnak.

Ahogy a tojás öregszik, úgy lesz egyre nagyobb a benne lévő buborék, mert a tojás pórusain keresztül beszivárog a levegő. Később nemcsak a levegő, hanem a baktériumok is be tudnak jutni a pórusokon keresztül.

Kiderült, hogyan kellene helyesen tárolni a tojásokat Forrás: Shutterstock

Egy másik érdekesség, hogy míg a tojássárgája könnyen megromlik, a fehérje - lúgossága miatt - sokkal ellenállóbb a baktériumokkal szemben.

"Ha a tojást a szélesebb felével felfele tároljuk, a benne lévő buborék távol marad a sárgájától, ezáltal nehezebben érnek el oda a baktériumok. Egy másik előnye a tojások csúccsal lefelé tárolásának, hogy a tojássárgája középen marad, így például töltött tojás készítésekor könnyebben tölthető, kerekebb sárgájú tojásokat kapunk" - írja a Science Focus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.