Természetes rovarriasztók - Hogy ne csapkodással töltsd a nyarat!

Forrás: Shutterstock -
illóolaj rovarok rovarriasztó magazin természetes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan, de biztosan reméljük, hogy tartóssá válik végre a jó idő, így május vége felé. A napsütéssel és meleggel együtt azonban megérkeznek a különféle vérszívók és egyéb bosszantó rovarok is...

A késő tavasz és a nyár egyik legkellemesebb időtöltése – persze, ha végre a hőmérő higanyszála elég magasra kúszik -, amikor estefelé kiülünk a teraszra elkortyolni egy pohár limonádét, egy jó fröccsöt vagy egy hideg sört. Netán a barátokkal összehozunk egy hétvégi kerti sütögetést, egy pikniket vagy egy kirándulást az erdőben. Ilyenkor azonban

könnyen megkeserítheti a legönfeledtebb pillanatokat is a rovarinvázió,

amely nyomán sziszegünk, csapkodunk, majd vakarózunk, netán a fürdésnél rémülten veszünk észre egy kullancsot a bőrünkbe fúródva.

Mit ne tegyünk

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit tegyünk a kellemetlen vérszívók ellen, nézzük meg azt, mit NE tegyünk. Akadnak ugyanis olyan dolgok, amelyek nemhogy riasztják, de kifejezetten vonzzák a rovarokat.

  • Ne használjunk parfümöt és különféle erős illatú – főleg gyümölcsös – kozmetikumokat (férfiak arcszeszt), mert ezekért megőrülnek a rovarok.
  • Ne viseljünk élénk színű ruhákat például napsárgát, korallt, mert ezek is mágnesként vonzzák a kellemetlenkedőket.
  • Kirándulásnál részesítsük előnyben a zárt ruházatot. A nadrág legyen hosszú és praktikus, ha betűrjük a szárát a zokniba (tudjuk, nem túl elegáns), így ugyanis nem tudnak a kullancsok alulról bejutni a ruha alá.
Kirándulásnál részesítsük előnyben a zárt ruházatot Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk

  • Használjunk dezodort, mert az izzadtság szaga szintén vonzó a rovarok számára. Érdemes valami natúr vagy gyógynövényes terméket választani és semmiképpen se legyen édes, gyümölcsös az illata a fent már említettek miatt.
  • Belsőleg is küzdhetünk a különféle, bosszantó kis rovarok ellen, ugyanis vannak olyan ételek, amelyeket, ha elfogyasztunk, akkor messze elkerülnek a vérszívók. Ilyen lehet a fokhagyma. Persze randihoz nem annyira ajánlatos, de a kerti sütésnél nyugodtan készítsünk egy fokhagymás szószt a salátához vagy a hús mellé.
Belsőleg is küzdhetünk a rovarok ellen, fogyasszunk például fokhagymás szószt a salátához vagy a hús mellé Forrás: Shutterstock

A fentieken kívül számos gyógynövény is a segítségünkre lehet, ha megszabadulnánk a szúnyogoktól, kullancsoktól, legyektől. Egyes növényeket bedörzsölhetjük a bőrünkbe, így kirándulás, strandolás alkalmával is használhatóak, másokat elég, ha magunk mellé helyezzük vagy teleültetjük vele a teraszunk környékét, de akár párologtatóba is tehetünk belőlük illóolaj formájában.

Citromfű: Az egyik legelterjedtebb szúnyog- és légyriasztó növény. Legjobb, ha a bőrre cseppentjük a belőle készült olajat vagy aromalámpába, diffúzorba, de ültethetünk is belőle a kertbe, így mindig kéznél lesz.

Levendula: A levendula szintén széles körben alkalmazható. Készíthetünk belőle permetet, amelyet a bőrre fújunk, de a testápolónkba is belekeverhetjük illóolajként. Emellett kerti party alkalmával párologtatóba is tehetjük szintén illóolaj formában, így biztosan elkerülnek minket a repülő rovarok. Ha pedig még a kertbe is ültetünk néhány tövet, garantált a siker.

A levendulából készíthetünk permetet, amelyet a bőrre fújunk, de a testápolónkba is belekeverhetjük illóolajként Forrás: Shutterstock

Borsmenta: A borsmenta szintén remek választás, ha távol akarjuk tartani magunktól a rovarokat. Ne csak a koktélunkba tegyünk az illatos növényből, de a bőrünket is permetezzük be borsmenta tartalmú készítménnyel, így nemcsak rovarriasztónak hatásos, de még hűsít is a nyári melegben.
Balkonládában, kertben szintén jól érzi magát és amellett, hogy szép, még hasznos is.

Teafaolaj: A teafaolaj rengeteg jótékony hatással bír, ezek közül az egyik, hogy messze űzi a rovarokat. Bőrre kenve, párologtatóba és diffúzorba csepegtetve egyarántan hatásos. A golyós dezodorunk például lehet nyugodtan teafaolajos, így két legyet ütünk egy csapásra.

A különféle gyógynövényeket és a belőlük készült olajokat önmagukban, de akár együttesen is használhatjuk, ám mielőtt a bőrre kennénk bármelyiket, előtte mindenképpen végezzünk bőrpróbát, illetve ha szükséges, hígítsuk is őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.