Szekeres Szabolcs oktatópilóta a második AstraZeneca-oltás beadása után hat héttel kapott vérrög okozta az agyi infarktust, amit CT-vizsgálat is igazolt.

Szabolcs az orvosával való konzultáció után nem tartja kizártnak, hogy betegségéhez köze van az oltásnak. Arra kéri a gyártó céget, hogy vizsgálják ki az esetét és ha arra kerül a sor, kártérítésre is igényt tart. Sőt, amennyiben szükséges, peres útra tereli az ügyet.

Az esélyeit növeli egy friss hír, miszerint egy 30 éves nőnek a bíróság kártérítést ítélt meg a napokban Dániában, mivel a januári beoltását követően az agyában és a májában is vérrög képződött, bizonyítható módon az AstraZenecától. Így ő az első, aki ezen a címen elégtételt kaphat - írja a Blikk.

"Február 11-én és március 11-én kaptam meg az oltásaimat az AstraZenecából. Május 2-án pedig vérrög képződött a szervezetemben, melynek során agyi infarktus alakult ki. A szövetelhalás a beszédközpontot érintette, a beszédképességem erősen megromlott" -  mondta a pilóta.

Miután hazaért a kórházból, Szabolcs írt egy levelet a gyógyszergyártó cég magyar képviseletének, miután agyi infarktusát követően repülőorvosi engedélyét véglegesen bevonták, így a munkáját, hivatását elvesztette.

A második AstraZeneca oltás után kapott sztrókot a pilóta – Szabolcs a munkáját is elvesztette, most az igazáért küzdForrás: AstraZeneca

"Közöltem a céggel, szeretném megtudni, hogy az oltásuk okozhat-e ilyesmit. Nem sokkal később felhívtak, kikérdeztek, és azt ígérték, hogy továbbítják a panaszomat. Ám semmi nem történt, így újabb levelet írtam, jelezve, hogy kész vagyok a bírósághoz is fordulni, arra pedig egy hosszú válaszlevél érkezett" - magyarázta a férfi.

"Az Ön által bejelentett mellékhatásokat továbbítottuk a felelős részlegre. Ezt a gyógyszert »feltételes jóváhagyással« engedélyezték, (...) az Európai Gyógyszerügynökség szükség esetén módosítja az alkalmazási előírást" - írták, mellé pedig mellékelték a betegtájékoztatót.

A levél végén pedig ez olvasható: "Elnézését kérjük, hogy nem tudunk további segítséget nyújtani Önnek."

A lap megkérdezte az AstraZeneca hazai képviseletét az esetről. Azt írták, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint nem mutatható ki a vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel kapcsolatban általánosságban, de valószínűsítik az összefüggést egy nagyon ritka (100 000-250 000 oltásra 1 eset gyakoriságú), alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban. Ugyanakkor egyik hatóság sem azonosított speciális kockázati tényezőket (mint például nem vagy életkor).