A hármasikrek története azzal kezdődött, hogy Bobby Shafran 19 évesen főiskolára ment és megdöbbenve tapasztalta az első napján, hogy ismeretlenek odamennek hozzá köszönni, a lányok puszit nyomnak az arcára és azt kérdezgetik tőle: „Eddy, hogy vagy?".

Nem igazán értette, mi történik, egészen addig, amíg meg nem jelent Eddy barátja, aki feltette neki a kérdést: „Örökbefogadtak?". Miután kiderült, hogy igen és ugyanazon a napon született, mint Eddy Galland, már nem volt kérdés, ők ketten ikertestvérek. Azonnal autóba ültek és Eddy háza felé vették az irányt. A találkozás egy csoda volt: ugyanúgy néztek ki, ugyanazok voltak a gesztusaik, az arckifejezésük, a mosolyuk.

Egy helyi újság lehozta a sztorit és ekkor elképesztő fordulat történt: bejelentkezett David Kellman, aki szintén ugyanúgy nézett ki, mint a két srác és ugyanakkor is született. Hármasikrek voltak – három különálló élet 19 év után eggyé vált. A média imádta őket, minden televíziós csatornán ott voltak, egy tündérmese lett az életük. A fiúk kiélvezték a helyzetet: közös lakást béreltek, rengeteget buliztak, még Madonna egyik filmjében is szerepeltek. Nem érdekelte őket semmi, imádtak egymás társaságában lenni. Még egy éttermet is nyitottak New York-ban, mely rendkívül sikeres lett.

Közben a szülők nagyon dühösek voltak, nekik sosem mondták el, hogy létezik még két testvér. Úgy döntöttek, hogy együtt elmennek az örökbefogadási intézményhez, a Louise Wise Services-hez, mely akkoriban a legjobbnak számított, főleg a zsidók körében. Az intézmény vezetői azzal védekeztek, hogy nehéz lett volna a három gyermeket egy családnál elhelyezni, ezért választották szét őket 6 hónapos korukban. Azonban a szülők sejtették, hogy itt többről van szó.

A három ikertestvért 6 hónapos korukban elválasztották egymástólForrás: Facebook/Three Identical Strangers

Ezzel egyidőben egy újságíró rábukkant egy cikkre „Pszichoanalitikus tanulmány gyermekeknél" címmel, mely egy olyan titkos tanulmányra hivatkozott, melyben egypetéjű ikreket választottak el egymástól egy tudományos kísérlet érdekében. A kísérlet vezetője Dr. Peter Neubauer volt, egy neves New York-i pszichiáter, aki Ausztriából menekült az USA-ba a Holokauszt elől. Lawrence Wright mindent elmesélt az ikreknek, akik emlékeztek is rá, hogy gyermekkorukban egy fiatal férfi és nő ment a házukba, teszteket csináltattak velük, videóra vették őket és folyamatosan jegyzeteltek. A szülőknek azt hazudták, hogy egy normál tanulmány részeként nyomon követik az örökbefogadott gyermekek fejlődését, így nem gyanakodtak semmire.

Azonban ez nem így volt: a szakemberek azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy „Hogyan válunk azzá, akik vagyunk? Mekkora a szerepe az öröklésnek és mekkora a nevelésnek abban, hogy milyen emberré válunk?". Valójában a kísérlet tudatosan el volt tervezve. Mindhárom fiúnak volt egy idősebb nővére, akit a család már korábban örökbe fogadott, így a kutatók tisztában voltak a szülők nevelési módszereivel.

Három különböző családot választottak. Bobby előkelő környéken nőtt fel, apja orvos, anyja jogász volt. Bár Bobby édesapja elfoglalt ember volt, de odaadóan szerette a fiát. Eddy apja tanár volt, aki tradicionális, szigorú nevelési elveket vallott. Nagyon különböztek egymástól, Eddy gyakran azt érezte, hogy nem tartozik ide. David családja volt a legkevésbé tanult, bevándorlók voltak. Édesapja azonban egy nagyon melegszívű és nagylelkű ember volt, aki számára a fia volt a legfontosabb.

A három különálló élet 19 év után eggyé váltForrás: medpagetoday

A nevelésnek köszönhetően habár a fiúk sok mindenben ugyanolyanok voltak, de ugyanakkor sok mindenben különböztek. A kísérlet megmutatta, hogy a gének és a környezet szoros versenytársai egymásnak, mindkettő ugyanannyira fontos.

Közben a dolgok elkezdtek rosszul alakulni a hármasikrek életében. A közös munka nem tett jót a kapcsolatuknak, eltérő volt a munkamoráljuk és David apja is elhunyt, akit mindannyian imádtak. Elkezdtek vitatkozni, nem tudták, hogyan kezeljék a konfliktusokat. Végül Bobby kiszállt, ami nagyon megviselte Eddy-t, mert neki nagyon fontos volt az ő hármas egységük. Elkezdtek hangulatingadozásai lenni, furán viselkedett, kiderült, hogy mániás depressziós. A helyzet végül annyira rosszra fordult, hogy Eddy pszichiátriai osztályra került, majd amikor hazatért 3 hét után, öngyilkos lett.

Ekkor derült ki, hogy valójában mindhárom fiú volt már pszichiátrián és szenvedett mentális zavaroktól, így az is felmerült, hogy a kísérlet azt is vizsgálta, hogy a biológiai szülők mentális betegségei mennyire öröklődnek. A tanulmány eredményét végül sosem hozták nyilvánosságra, Neubauer halála előtt a York egyetem irattárában helyezte el a feljegyzéseket és 2066-ig titkosította. Csak írásos engedéllyel lehet hozzáférni. Valószínűleg azért, mert mint kiderült, több ikerpár is részt vett tudta nélkül a kísérletben. A hármasikrek történetéről dokumentumfilm is készült, ennek hatására a Zsidó Tanács Családi és Gyermekjóléti Szolgálata a tanulmányt végül David és Bobby rendelkezésére bocsátotta. A feljegyzések sajnálatos módon nem tartalmaznak hivatalos következtetéseket.