Elképesztő pusztítást végez ez a rovar: mindent felfal, ami az útjába kerül

Forrás: © George Mulala / Reuters -
zabálás rovar pusztítás sereghernyó hernyó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez az apró lény olyan, akár egy tökéletes zabálógép: hirtelen, nagy tömegben jelenik meg, és elképesztő pusztítást végez.

A sereghernyó életének ebben a fázisában annyira veszélyes, hogy önálló nevet kapott. A helyzet kétségbeejti a gazdákat, és már Európát és Kínát is veszélyezteti.

A főleg Kanadában és a Sziklás-hegységtől keletre kiterjedő nagy síkságokon őshonos hernyó időről időre óriási tömegben jelentkezik, és közel-távol az egész fűtermést letarolja.

A hernyók a szelek szárnyán érkeznek, és rövidke életük során egyenként 2-3000 petét képesek lerakni. Alapvető táplálékuk a gabonafélék: a búza, a zab és az árpa, de szeretik a kukoricát is. Egy, a Niagara vidékén élő farmer azt mesélte, hogyévente több ezer szénabálára van szüksége az állatainak etetésére, és a szénát saját kaszálóiról gyűjti be folyamatosan. Amikor megjelentek a sereghernyók, mindent letaroltak: egy fűszálon akár 10-12 hernyó is volt.

Ezek a zabálógépek egy rosszabb évben annyi kárt okoznak, mint a Katrina hurrikán, 2012 őszén egy sereghernyó-fertőzés futótűzként terjedt el Montana, Tennessee és Kentucky államokban, és ezen a területen szó szerint letarolta a mezőgazdaságot.

A hernyóinvázió 2016-ban érte el Afrikát, 2018-ban Indiát, 2019-ben Kínát, 2020-ban megjelent Ausztráliában is, most pedig attól tartanak, hamarosan meghódítja Európát is, ha ugyanis lárvája és bábja nem fagy el a kontinentális teleken, és folytatódik a felmelegedés, mi sem ússzuk meg - írja a reblog.

A sereghernyó elképesztő pusztítást végez. Forrás: © George Mulala / Reuters

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.