Mi történne akkor, ha megszűnne a Golf-áramlat?

Forrás: Shutterstock -
klíma időjárás kibeszélő magazin Golf-áramlat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre csak gyengül a Golf-áramlat. Mi lesz, ha egyszer megszűnik? A Golf-áramlat befolyásolja Földünk klímáját és időjárását, és most a leggyengébb, ami az utóbbi évezredeket illeti. A szakemberek óvatosságra intenek, és azokra kellemetlen következményekre, amelyek ezután várnak ránk. 

Egyes kutatók az atlanti-óceáni áramlatrendszer összeomlásának korai jeleit vélték felfedezni. Ha ez valóban megtörténne, annak beláthatatlan következményei lennének, elsősorban az európai klímára vonatkozóan.

Az atlanti meridionális áramlási rendszer (AMOC) a meleg, és egyben sós viz északabbra történő eljuttatásáért felel, a trópusoktól Európa északi régióiba. Ezután az óceán mélyén hidegebb vizet küld vissza, amely egyre csak gyengül, és szinte bármelyik percben leállhat. Ez pedig szélsőséges hőmérséklet - ingadozást és a globális meteorológiai folyamatok jelentős változását okozhatja.

A Golf-áramlat befolyásolja Földünk klímáját és időjárását Forrás: Wikipedia

Kutatók szerint az AMOC sosem látott gyengeségre adott jeleket. Ez némi aggodalomra adhat okot, és a szakemberek nem véletlenül kongatják már a vészharangot egy ideje.

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy ez pontosan minek a következménye, hiszen ez lehet a keringésben bekövetkezett változás, vagy a dinamikai stabilitásban történt megingás. A stabilitás csökkenése egy visszafordíthatatlan folyamat, hiszen az atlanti-óceáni áramlási rendszer egy igen kritikus ponthoz közelít.

Vajon ez mit jelent a jövőre nézve?

Az Atlanti-óceán melegedése hatással van az atlanti meridionális áramlási rendszerre. Emellett azonban más tényezők is hatással vannak rá, ilyenek például az egyre nagyobb mennyiségű édesvíz, amely az olvadó jégtömegekkel, az egyre növekedő csapadékkal és a folyók vizéből kerül az óceánba.

Még nem derült fény a befolyásoló tényezőkre, annyi azonban biztos, hogy ezek összefüggésben vannak az ember okozta klímaváltozással. Azt sem lehet tudni, hogy mikor fog drasztikusan lecsökkenni az áramlási rendszer. Ez a szén-dioxid mennyiségének felszabadulásától, valamint attól is függ, hogy ezáltal mennyire emelkedik a hőmérséklet.

Az Atlanti-óceán melegedése hatással van az atlanti meridionális áramlási rendszerre Forrás: Shutterstock

Az AMOC jelenleg egy kritikus határérték felé halad, hiszen minden kibocsátott egy gramm szén-dioxid növeli a valószínűségét annak, hogy eléri ezt a kritikus értéket. Ha eléri és meghaladja ezt a pontot, az AMOC néhány évtizeden belül leállhat.

Ez pedig komoly hatással lesz az időjárás okozta károkra, hiszen komolyan összezavarhatja a nagy esőzéseket amelyektől Indiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában emberek milliárdjainak tápláléka függ.

Amennyiben az AMOC leállna, Európa a fagy rabságában sínylődne, mert a téli lehűlés ezáltal sokkal erőteljesebb és intenzívebb lenne a normálistól. Ha ez bekövetkezne, akkor a ma még északra juttatott víz már nem kerülne elszállításra, és felgyorsítaná a tengerszint emelkedését az amerikai keleti part mentén, amely Florida elárasztását jelentené.

Amennyiben az AMOC leállna, Európa a fagy rabságában sínylődne Forrás: Shutterstock

A Golf-áramlat hatással van a világ csapadékmennyiségére. Ez pedig rányomhatja bélyegét emberek milliárdjainak élelmiszer-termelésére. Ide tartoznak a halászati és egyéb gazdasági vonatkozások is, de ezen kívül a Föld más rendszereire gyakorolt hatások is.

A tudósok szerint A Golf-áramlat leállása legkorábban 2100 környékén következne be. Azonban addig, hogy ezt elkerüljük, sok teendő van, mindenekelőtt csökkenteni kéne a CO2 kibocsátást, amely a leállást leginkább kiváltja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.