A definíció szerint a hurrikán egy trópusi ciklon, amelynek szele meghaladja a 117 kilométer/óra sebességet. Az Atlanti -óceán nyugati részén és a Csendes -óceánon hurrikánoknak, az Indiai -óceánon és a Csendes -óceán déli részén ciklonoknak, a Csendes -óceán nyugati részén pedig tájfunoknak nevezik őket. 

 Íme 5 hurrikán, melyek a történelem során a legnagyobb pusztítást okozták és a legtöbb emberáldozatot követelték:

1. A „Nagy hurrikán", mely 22 ezer embert ölt meg

A „Nagy hurrikán" minden idők leghalálosabb hurrikánja volt, ami körülbelül 22 ezer embert ölt meg. A trópusi ciklon 1780 októberében alakult ki a Zöld-foki Köztársaság környékén, innen indult útjára és érte el Barbados, Martinique és St. Lucia szigetét. Az egyik helyi szemtanú szerint a hurrikán levágta a fák kérgét, ami miatt egyesek azt feltételezték, hogy a szél valószínűleg 320 kilométer/ órás sebességgel süvített a trópusi szigeteken. Barbadoson állítólag egy ép fa vagy épület sem maradt. A halottak között brit és amerikai katonák is voltak, akik éppen a térségben szétszórt hadihajókon harcoltak.

A trópusi ciklon 1780 októberében alakult ki a Zöld-foki Köztársaság környékénForrás: AFP

2. Mitch hurrikán, ami sárcsuszamlást és árvizet okozott

A Mitch hurrikán talán nem kapott akkora nyilvánosságot, mint más viharok az Egyesült Államokban, de a hurrikán okozta halálesetek száma és a pusztítás a történelem második leghalálosabb szélviharává tették. A lassan haladó hurrikán látszólag megállt, amikor 1998 októberében elérte Hondurast. Két napig óránként 10 cm eső esett, ami sárcsuszamlásokhoz vezetett és halálos árvizet okozott. A viharban körülbelül 11 ezer ember halt meg két hét alatt és több, mint 5 milliárd dolláros kárt okozott Hondurasban, mivel az ország infrastruktúrájának és terméseinek nagy része teljesen megsemmisült. Nicaraguát is Mitch pusztította el, egyedül egy sárcsuszamlás során 2000 ember vesztette életét.

Két napig óránként 10 cm eső esett, ami sárcsuszamlásokhoz vezetett és halálos árvizet okozottForrás: AFP/Yuri Cortez
A viharban körülbelül 11 ezer ember halt meg két hét alattForrás: AFP/Yuri Cortez

3. A galvestoni hurrikán, mely során a több méteres hullámok mosták el a várost

A galvestoni hurrikánt az Egyesült Államok történetének leghalálosabb hurrikánjának tartják, mely becslések szerint 6-12 ezer embert ölt meg leginkább Texasban. Mivel a hurrikán iránya kiszámíthatatlan volt, így nem tudták időben előre jelezni, ráadásul, amikor az egyik meteorológus figyelmeztette az embereket, senki nem vette különösebben komolyan. Galvestonban szeptember 8-án alig hullámzott a víz és csak pár felhő borította az égboltot, így a lakosok nem láttak okot az aggodalomra, és a figyelmeztetések ellenére kevesen hagyták el a szigetet. Délután kezdett el esni az eső, majd a 160 km/h-s szél másodpercek alatt felkorbácsolta a tengert és több méteres hullámok tarolták le a várost. Mivel a sziget legmagasabb pontja 2,7 méteren volt, így nem volt hova menekülni. Több mint 3600 ház, valamint számos "viharbiztosnak" nevezett épület pusztult el a hurrikánban, amelynek kára körülbelül 30 millió dollár volt.

A galvestoni hurrikánt az Egyesült Államok történetének leghalálosabb hurrikánjának tartjákForrás: Shutterstock

4. A Maria hurrikán, mely két héttel a brutális Irma után csapott le

A Maria hurrikán volt a 2017-es szezon második, ötödik kategóriájú hurrikánja. Két héttel a brutális Irma után csapott le, pontosan ugyanazokon a területeken. A Maria 2017. szeptember 18 -án érte el a partot Dominika szigetén kb. 281 kilométer / óra szélsebességgel, ezután Guadalupe -n és az amerikai Virgin –szigeteken rombolt, majd Puerto Rico felé vette az irányt. A hivatalos áldozatok száma először 146 volt, később ezt a puerto rico-i kormány 2975-re módosította. Ezen kívül a kárt Dominika esetében legalább 1,31 milliárd dollárra, Puerto Rico esetében pedig több mint 90 milliárd dollárra becsülték. A Maria volt a leghalálosabb vihar Puerto Ricóban, és a harmadik legköltségesebb vihar az Egyesült Államokban a Katrina és a Harvey után.

A Maria hurrikán volt a 2017-es szezon második, ötödik kategóriájú hurrikánjaForrás: AFP/Ricardo Arduengo
A hivatalos áldozatok száma először 146 volt, később ezt a puerto rico-i kormány 2975-re módosítottaForrás: AFP/Lionel Chamoiseau

5. A Katrina hurrikán, mely során New Orleans 80 százaléka víz alá került

A Katrina hurrikánt gyakran ember okozta katasztrófának nevezik, nem pedig természeti katasztrófának, sokak szerint ugyanis az infrastrukturális problémák vezettek a nagy károkhoz. A tengerszint alatt fekvő New Orleans-t védő gát átszakadt, így a város 80 százaléka víz alá került, s mivel sokan nem tudták vagy nem akarták elhagyni otthonaikat, így vízbe fulladtak. Sok helyen fertőzésveszély volt, sőt, még a kolera is megjelent a térségben. Összességében a Katrina hurrikán 1833 emberéletet követelt (bár több helyen 10 ezer áldozatról is beszéltek), és 161 milliárd dollár kárt okozott, így a legdrágább hurrikánnak tartják az Egyesült Államok történetében.

A tengerszint alatt fekvő New Orleans-t védő gát átszakadt, így a város 80 százaléka víz alá kerültForrás: AFP/Jim Watson
Összességében a Katrina hurrikán 1833 emberéletet követeltForrás: AFP/David J. Phillip