Magyar doktornő fejthette meg, miért a tüdőt támadja a koronavírus

Forrás: MTI/Balázs Attila -
Dr. Mangó Gabriella covid tüdő koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egész betegség hátterében érgyulladás állhat.

Dr. Mangó Gabriella orvos-természetgyógyász az elmúlt másfél év vizsgálatai, valamint saját tapasztalatai alapján egyre biztosabb abban, hogy a koronavírus az erek gyulladását okozza. Ennek köszönhető, hogy a vírus minden emberi szervre képes kihatni, és súlyos betegségeket is okozni.

A covid a legnagyobb pusztítást a tüdőben végzi. A doktornő elképzelhetőnek tartja, hogy a vírus azért a légzőszervet támadja meg legelőször, mert ott található a legsűrűbb érhálózat.

Sokat hallhattunk arról, hogy az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, Mangó Gabriella szerint ez is az erekkel van összefüggésben.

Ennyit ugrott mára a koronavírus-fertőzöttek és halottak száma

Itt vannak a legfrissebb adatok.

„A keringés idősebb korban már rosszabb. Az ő esetükben nyilvánvaló, hogy az érfal sérülése, az ér gyulladása többször előfordulhat, és az ő szervezetük jobban el is használódott már. Éppen ezért ők a legveszélyeztetettebbek" - mesélte a Ripostnak a szakember.

A vírus azonban nemcsak akkor okozhat panaszokat, amikor igazoltan bennünk van, hanem akár évekkel később is felbukkanhatnak szövődmények: "Egy év után is gyakran előfordulnak keringési megbetegedések, többször megjelenik a karzsibbadás vagy a végtagok elszíneződése. Előfordul az is, hogy hidegre adott válasznál a páciens szája lila lesz, miközben már hónapok óta túl van a Covidon" - magyarázza a doktornő.

Mátészalka, 2021. augusztus 30. Orendi Judit iskolaorvos előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát Mátészalkán MTI/Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

Háziorvosként én annyit tehetek, hogy minél kevesebb ember kerüljön kórházba. A beteg ágya mellett „állok", így tudok segíteni. Ezt követően a kórházi kezelés már a páciensek életben tartásáról szól. Nagyon sok tragédiát látok és olvasok róla naponta. Ezért is buzdítok mindenkit az oltásra" - mondja Gabriella, aki szerint az oltással az érszövődmények elkerülhetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.