Tudtad? Az A-vitamin hiány akár farkasvakságot is okozhat

Forrás: Shutterstock -
vitamin vitaminok magazin farkasvakság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az A-vitamin elengedhetetlen számos testi funkció megfelelő működéséhez:  a látáshoz, a csontszövetek összetételéhez, fogaink egészségéhez.

Az A-vitamin zsírban oldódik, hiánya pedig különböző kellemetlen tüneteket okoz. Ilyen például a szürkületi vakság, a haj- és bőrproblémák. Ha megfelelően táplálkozunk, akkor könnyedén bevihető a szükséges napi mennyiség, ami nagyjából 900 mikrogrammot jelent.

A-vitaminban gazdag ételek

Testünk az élelmiszerekben fellelhető karotinoidokat A-vitaminná alakítja. A növényi eredetű táplálékokban található A-vitamint a szervezet kevésbé hatékonyan hasznosítja, szemben az állati eredetűekkel. Viszont a megfelelő étrend mentén azoknak sem kell aggódniuk, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket.

Sok A-vitamin van az édesburgonyában, hiszen már egy nagyon kevés mennyiség is a napi szükségletünk többszörösét fedezi. A spenót is gazdag A-vitaminban, amelyet érdemes megbolondítani egy kis olívaolajjal, hogy a szervezet könnyedén felszívja a vitamint. Ezen kívül még a fodros kelben, kelbimbóban és a kelkáposztában is sok A-vitamin található. A-vitamin forrás még a magas karotinoid tartalmú sárgarépa, vagy a zellerzöld, fejes saláta, brokkoli, és a piros húsú kaliforniai paprika is.

A vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

Mi történik akkor, ha nincs elég A-vitamin a szervezetünkben?

Az A-vitamin hiánya lehet elsődleges (primer) és másodlagos. Abban az esetben, ha alultápláltságban szenvedünk, vagy pedig egyoldalúan étkezünk, túlságosan kevés vitamin kerül a szervezetünkbe.

Másodlagos A-vitamin hiányról akkor beszélhetünk, ha ez a hiány felszívódási zavarokkal van összefüggésben. Ezt kiválthatják krónikus bélbetegségek, pajzsmirigyproblémák is. Az A-vitamin megfelelő hasznosulásához cinkre is szükség van, ugyanis a cink hiánya befolyásolhatja, hogy szervezetünkben kialakul-e A-vitamin hiány, avagy sem.

Enyhe A-vitamin hiány esetében a fáradékonyságon és a legyengült immunrendszeren kívül nincs gyakoribb betegség. A súlyosabb A-vitamin hiány esetén bőrszárazság, viszketés léphet fel, a haj és a köröm szárazabbá, töredezetté válhat. Az ennél súlyosabb A-vitamin hiány a szemünket is érintheti, ugyanis a hiány jellegzetes következménye az úgynevezett farkasvakság, más néven szürkületi vakság,ami azt jelenti, hogy a szemünk nehezebben alkalmazkodik a sötét környezethez.

Az A-vitamin hiány akár farkasvagságot is okozhat Forrás: Shutterstock

A farkasvakságban leginkább a 2-5 éves gyermekek érintettek, főként azokban az országokban, ahol a gyermekek alultápláltak. A betegség kialakulásának okait a fejlett országokban, így például Magyarországon nem a hiányos bevitel, hanem a szervezet felszívódási vagy anyagcserezavarai okozhatják.

A farkasvakság tünetei: rossz éjszakai látás, étvágytalanság, bőr-és fogelváltozások, nyálkahártya-betegségek alakulhatnak ki. Károsodik az immunrendszer, és csökken a fertőzésekkel szembeni ellenállása. A betegség egyik legelső tipikus tünete a - főleg légúti - betegségekkel szembeni fokozott fogékonyság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.