Tippek a lakás allergén-mentesítéséhez

Forrás: 123rf.com -
állatszőr allergének porszívó kisállat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többen tartanak kisállatot lakásban, így viszont óhatatlanul szoros közelségben élnek kedvencükkel, ami nehézségeket okozhat akkor, ha valaki allergiás lesz az állatszőrére. Ha nincs lehetőséged a kedvencedet a kertben tartani, viszont megválni sem szeretnél tőle, akkor át kell gondolni, hogy milyen stratégiával csökkentheted az esetleges allergiás tüneteket. Ebben segít cikkünk.

Szerezz be egy többfunkciós álló porszívót!


Egy kifejezetten gazdiknak tervezett vezeték nélküli álló porszívóval pikpakk végigszaladhatsz a lakáson. Csak emeld le a töltőállványról, és már szedheted is össze a padlóról az elhullajtott szőrszálakat. Egy hatvan négyzetméteres lakás padlóját alig öt-tíz perc alatt megtisztíthatod az állatszőrtől.
Bizonyos modellek szívófejébe forgókefe is került, ez segít összeszedni a vékonyabb szőnyegekről is a szőrt. Megint más modellekkel könnyedén letakaríthatod akár a kanapét vagy az asztalt is. Az Electrolux álló porszívóknak például van egy kivehető morzsaporszívó része, amelyhez csatlakoztatható egy speciális forgókefés mini szívófej, melynek segítségével a készülék pillanatok alatt "felfalja" a szőrszálakat. Ha egy álló porszívóval kétnaponta végigmész a lakáson, a hagyományos porszívót elég két hetente beüzemelni a szőnyegek alapos takarításához.

Fertőtleníts UV fénnyel!


Ahogy említettük, esetenként azzal is számolnod kell, hogy a kisállat allergiát okoz. Kevésbé súlyos esetekben a boldog együttélés titka lehet az alapos takarítás. Alapos alatt pedig nem csupán azt értjük, hogy a porszívó maradéktalanul összeszed minden szőrszálat és piszkot.

A házi kedvencek által okozott panaszok a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek, vagyis köhögéssel, tüsszögéssel, szemviszketéssel. Fontos, hogy ne vegyük félvállról a tüneteket, és ha úgy érezzük, hogy a rendszeres takarítás és a lakás elszeparálása sem segít, forduljunk időben allergológushoz. Megfelelő kezelés nélkül szövődményként akár asztma is kialakulhat.

Manapság kaphatók olyan porszívók is, amelyek fertőtlenítik a bútorszöveteket és megtisztítják az otthon levegőjét: a beszívott levegő átáramlik egy hatékony, többfázisú szűrőn, melyen fennakadnak a pollenek, gombaspórák és minden olyan apró részecske, melyek allergiát okozhatnak.

Koszolás a játék hevében


Nem a szőr az egyetlen, amivel a kis kedvencek piszkolhatnak. A cicák például profi módon kikaparhatják az almot a helyéről, a kölyökkutyák széthordhatják a cserepekből a talajtakarónak használt fenyőkérget, amit azután precízen darabokra tépnek, nem beszélve a plüss játékokból kikapargatott tömőanyagról. Az ilyen esetekre is jó ,ha kéznél van egy vezeték nélküli álló porszívó, amivel gyorsan eltüntetheted a randalírozás nyomait.

Forrás: 123rf.com

Alakíts ki állatmentes helyiséget a lakásban!


Jól tudjuk, hogy mennyire csábító gondolat engedélyezni a kisállatok számára a szabad bejárást a lakás minden pontjára. Mégis amondók vagyunk, hogy a tisztaság (és az állatnevelés szempontjából) is célszerű megfontolni, hova engeded be őket. Következetes és felelős gazdaként ugyanis muszáj bizonyos szabályokat felállítanod a közös térben.

Az első és legfontosabb, hogy legyen a kisállatnak egy saját helye, ahova visszavonulhat és pihenhet. Ez lehetőleg ne a te alvóhelyed mellett legyen, megelőzve a túlzott kötődést. De húzhatsz akár egy képzeletbeli vonalat is például a hálószoba vagy a konyha területére, ahová a kedvenced nem léphet be. Végezetül érdemes állatorvossal konzultálni, milyen gyakran érdemes/javasolt fürdetni és fésülni az állatot, hogy a lakásban elszórt allergénjeit ilyen módon is csökkenthesd.

(x)

Egy gazdiknak tervezett Electrolux vezeték nélküli állóporszívó hatalmas segítség lehet a gyors és egyszerű takarításban. Mindig kéznél van, ezért bármikor leemelheted a töltőállványról, és pillanatok alatt feltakaríthatod a padlót. A kivehető morzsaporszívóra különböző fejeteket csatlakoztathatsz, melyek segítenek letakarítani a bútorokat és a kanapét.

A cikket az Electrolux támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.