A középkori szerzetesek cellákban aludtak, és még éjszaka is fel kellett ébredniük, hogy imádkozzanak

Forrás: AFP -
kolostor szerzetes középkor magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kolostor falain belül zajló élet egy mai ember számára úgy tűnhet, hogy csupa lemondással járt. A középkor embere azonban nagyon másként tekintett az őt körülvevő világra: még a leghétköznapibb dolgokban is szimbolikus, gyakran a kereszténységgel összefüggő jelentést tulajdonított. 

A kolostor falain belül zajló élet egy mai ember számára úgy tűnhet, hogy csupa lemondással járt. A középkor embere azonban nagyon másként tekintett az őt körülvevő világra: még a leghétköznapibb dolgokban is szimbolikus, gyakran a kereszténységgel összefüggő jelentést tulajdonított. A szentek legendáit, földi maradványait, ereklyéit különös tisztelet vette körül. A templomokban őrzött ereklyéket pedig gyógyító erővel ruházták fel. A vagyonosabb hívők gyakran hosszú zarándokutakra vállalkoztak, hogy ellátogassanak életük fontos helyszíneire.

Köztudott volt, hogy a kolostorokban szigorú szabályok uralkodtak. A szegénységi fogadalmat tevő szerzetesekre azonban mindig felnéztek. Az első nyugati szerzetesrendet a 6. században Szent Benedek hozta létre. A bencés rend kolostorai a településektől távol eső helyeken, gyakran a hegytetőkön, erős falakkal körülvéve álltak. Itt ugyanis biztosítottak voltak a körülmények az elmélyült imádkozáshoz. Szent Benedek napirendje szigorú előírásokat tartalmazott, ami az újoncok felvételére és a szerzetesek megkívánt magatartására is vonatkozott.

Nursiai Szent Benedek Forrás: Wikipedia/Fra Angelico

A kolostorok élén az apát állt, akinek az volt elsődleges célja, hogy a hozzá tartozó közösséget az erényes élet felé terelje. Bár a regula előírása alapján a tulajdonról teljesen le kellett mondani, az apátot felszólította arra is, hogy a testvérek minden alapvető szükségletét biztosítsa. A szerzetesek így az átlagnál jobban éltek, hiszen biztonságban érezhették magukat: volt tető a fejük felett, és az étkezésükről is gondoskodtak.

A szerzeteseket nagyra becsülték annak idején, ezért ez nagy vonzerőt jelentett a fiatalok számára is. A kolostorok különböző adományokban részesültek és adókedvezményeket élveztek. A szabályzatok kialakítása a kolostorok nagyságától és a földrajzi helyüktől is függött. A kisebbekben alig egy tucat szerzetes élt együtt, míg a nagyobbakban akár több mint négyszázan. A kolostorok a kezdeti időkben az önfenntartó gazdálkodásra rendezkedtek be. Az élelmet a földeken termelték meg, de egyes szerzetesrendek állattenyésztéssel is foglalkoztak, sört, bort is készítettek. Fontos feladatuk volt középkori kultúra ápolása, őrzése.

Bencés szerzetes Forrás: AFP

A szerzetesek a Nappal együtt ébredtek és vele együtt aludtak el a celláikban, viszont éjszaka is fel kellett kelniük, hogy imádkozzanak. A napi feladataikhoz tartozott, hogy az ébrenlét óráiban imádkozniuk kellett, olvasni, misén részt venni. E tevékenységek alatt tilos volt a beszélgetés: a kolostort csak nyomós indokkal, az apát engedélyével hagyhatták el.

Amint a szerzetesrendek nagyobb vagyont halmoztak fel, előtérbe került a szellemi munka a kolostor falain belül. A szerzetesek kivették a részüket a szegények és elesettek ápolásából, és a betegek gyógyításában is részt vettek.

Ez is érdekelhet: A középkori hóhérokat bordélyházak és lepratelepek közelébe száműzték

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.