A mosogatógép-használók közül sokan elöblítik vagy beáztatják az edényeket, mielőtt betennék azokat a mosogatógépbe. Most kiderült, hogy erre valójában semmi szükség.

Az edények áztatása és öblítése felesleges, mielőtt bepakolnánk azokat a mosogatógépbe - derült ki  A The National Resource Defense Council jelentéséből. A szennyeződések hiányában ugyanis a beadagolt mosogatószerben található enzimek nem fognak tudni mihez hozzákapcsolódni a gépben. Továbbá, ha elmossuk őket a mosogatógép használata előtt, akkor tulajdonképpen már nincs is értelme emiatt elindítani egy többórás programot, hiszen ugyanolyan állapotban fogjuk őket kivenni, mint ahogyan betettük.

Megdőlt egy tévhit a mosogatógépről (A kép illusztráció)Forrás: Shutterstock

Kutatások is igazolják, hogy az extra öblítéstől nem lesz tisztább a mosatlan edény annál, mintha öblítés nélkül pakoltuk volna be őket. Ennek tudatában pedig egyértelmű, hogy a kézi előmosogatással tulajdonképpen vizet és energiát is pazarlunk. A jelenleg forgalomban lévő, energiatakarékos gépekkel tisztítási hatékonyság/energiamegtakarítás viszonylatban nem tudjuk felvenni a versenyt.

A fent említett jelentés szerint egy átlagos, modern mosogatógép egy mosogatás alatt körülbelül 12-20 liter vizet használ el, míg egy alapos kézi mosogatásnál körülbelül 28-30 liter víz is elfolyhat. Az egyetlen alkalom, amikor értelme lehet egy előzetes öblögetésnek, az, ha a bepakolás után nem kapcsoljuk be azonnal a mosogatógépet. Ilyenkor valóban nem árt egy kis "előmosás", mivel ilyenkor az ételmaradékok jobban megtapadhatnak az edények felületén. 

A mosogatógép tabletta ezer arca - Így használhatod a gépen kívül