Müller Péter: Akit jól neveltek, nemesebb, magasabb rendű

Forrás: Shutterstock -
tanítás lélek Müller Péter nevelés heti útravaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló Müller Pétertől.

Ma már nem tudjuk, hogy a „tanítás" és a „nevelés" között óriási a különbség. A tanítás azt jelenti, hogy valami tant tömünk a fejébe, a nevelés pedig azt, hogy növeljük, kifejlesztjük, nemesítjük, kihozzuk belőle a saját, belső, szép valóságát.

"Akit jól neveltek, nemesebb, magasabb rendű." Forrás: Shutterstock

Akit jól neveltek, nemesebb, magasabb rendű, tartása van, ízlésesebb, kulturáltabb, belső értékeire vigyáz, az emberi kapcsolatai is szebbek, és ha nevelése igazi, sokkal mélyebbek is. Akit csak tanítottak, az okos, teli van a feje tanokkal, eszes, tájékozott, és az iskolában jól vizsgázik. Mindkettő szükséges, de a csak tanokra, elméletekre, tantárgyak alapított élet az embert nem tudja nemesíteni – kibontatlan, fölneveletlen lénye örökké hiányérzetben van: nem lettem az, akivé lehettem volna.

Müller Péter korábbi írásait itt tudod elolvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.