7 tipp hogyan varázsold komfortossá lakásod

Forrás: unsplash.com/@rpnickson -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki szeret kényelmes lakásban élni. De hogyan legyen tényleg egyénre szabott, praktikus és esztétikus egy otthon? Összeszedtünk hét tippet, hogy Te is a lehető legkomfortosabb körülmények között töltsd a napjaidat.
Forrás: unsplash.com/@rpnickson

Nem mindegy, hogy mire ülünk!

Bár azt szokták mondani, hogy a legjobb bulik a konyhában zajlanak, a lakás lelke sokszor inkább a nappali, benne egy jó ízléssel kiválasztott, kényelmes, minőségi ülőgarnitúrával.

Ezen a helyen a nap végén összebújhatunk párunkkal, sőt akár az egész család elfér rajta. A kanapé emellett a nagy beszélgetések, közös mozizások, szunyókálások helyszíne is lehet.

Ahhoz, hogy tényleg a legjobb kanapé kerüljön lakásunkba több dolgot is figyelembe kell venni:

  • Milyen funkciót szánunk a kanapénak? Csak üldögélni szeretnénk rajta, vagy fontos a tárolókapacitás, az ágyazhatóság? Szükségünk van-e arra, hogy kinyitható legyen a kanapé, hogy állítható legyen az ülésmélység vagy legyen relax funkció stb.
  • Milyen életvitelünk van? Ha gyerekek jönnek-mennek a lakásban, akkor strapabíró, könnyen takarítható kanapéra van szükség. Ha viszont pedánsak és fegyelmezettek vagyunk (és vendégeink is azok), nyugodtan nézzünk körbe az érzékenyebb anyagok között is.
  • Mielőtt ülőalkalmatosságot választunk, mindenképp mérjünk, tervezünk, válasszunk olyan bútort, ami illeszkedik a már meglévő berendezési tárgyakhoz!
Forrás: Novo Home

Mérjünk, rajzoljunk, számoljunk, inspirálódjunk!

Először is mérjünk le mindent pontosan, írjuk fel az adatokat, rajzoljuk le magunknak a lakást, akár bele is rajzolhatjuk a meglévő bútorokat. Számoljuk ki, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre, érdemes egy excel táblázatot készíteni, amibe beírjuk az egyes tételeket. Ezt a táblázatot később is bővíthetjük árral, mérettel, színnel, minden lényeges információval. Bátran inspirálódjunk más lakásokból, járjunk nyitott szemmel, ne csak a honlapokon, áruházakban böngésszünk, érdemes mások lakásában is ezzel a tekintettel körülnézni. Sőt, ha már megvan az irány, készíthetünk színmontázsokat, akár online felületeken is.

Próbáljunk mindent a praktikum felől megközelíteni!

Akkor lesz igazán komfortos a lakásunk, ha gyakorlatiasan állunk hozzá a tervezéséhez. Vagyis először azt mérjük fel, hogyan zajlanak a mindennapjaink, hol szeretünk lenni, milyen a lakók életritmusa, életvitele. Máshogy érdemes berendezni a lakást, ahol virgonc gyerekek plusz egy-két kutya rohangál fel és alá, megint más lesz a koncepció, ha a műgyűjtés a hobbink vagy ha szeretjük a nagy társasági életet és buli követ bulit a lakásunkban. Gondoljuk végig a napjainkat és szabjuk a lakást a saját (és családunk, lakótársaink) igényeire. A tárolásról már írtunk, fontos, hogy megfelelő méretű és könnyen megközelíthető tárolókat alakítsunk ki. Mindig hagyjunk kényelmes útvonalakat a helyiségek között és a szobákon belül. Miután megvan a praktikus szerkezet, jöhet az esztétikum! Ekkor már gondolkozhatunk a színekben, díszítésben.

Forrás: kueche-co.de

Legyen okos a tárolórendszerünk!

A dolgok tárolásán rendkívül sok múlik. Először vegyük sorra, hogy mit szeretnénk tárolni. Ez a seregszemle arra is jó, hogy kiselejtezzük azokat a holmikat, amire semmi szükségünk nincs már. Van erre többféle módszer, az egyik a két éves szabály. Ha valamit két évig nem használunk és nincs is hosszú távú funkciója az életünkben, szabaduljunk meg tőle bátran! És ha már tisztul a kép, akkor döntsük el, hogy nyitott vagy zárt tárolórendszert szeretnénk. Természetesen a két irányt kombinálhatjuk is egymással. A zárt tárolásnak az az előnye, hogy ha a szekrényajtó mögött nincs is pedáns rend, amint bezárjuk, máris nő a komfortérzetünk. A zárt tárolásnál azért nem árt, ha az apróságoknak átlátszó edényt választunk, hogy egy pillantással fel tudjuk mérni, mi merre van a tárolórendszerben. Ha a rendrakás hozzátartozik a mindennapjainkhoz, akkor érdemes a nyitott tárolókat preferálni és szebb, mutatósabb tárgyakat akár díszként elrendezni a lakásban.

Vonjunk be lakberendezőt a tervezésbe!

Nem szégyen szakértőt segítségül hívni az ideális otthon megteremtéséhez! Sőt! A lakberendező ötletei, tapasztalata egészen új távlatokat nyithat számunkra. Olyan szempontokra tudja felhívni a figyelmet, olyan megoldásokat kínálhat, amire magunktól nem is gondoltunk volna. A cél, hogy a praktikum, az esztétikum és a harmónia egyszerre érvényesüljön az otthonunkban!

Mérjük fel, hogy milyen adottságai vannak a lakásnak!

Gyakran nehéz megszabadulni a saját berögződéseinktől. Akár egy új lakással kapcsolatban is elfordul, hogy egy korábbi lakás emléke tartja fogva a fantáziánkat. Legyünk reálisak! Mérjük fel, hogy mekkorák az egyes helyiségek, ha kicsi a szoba, akkor ne pakoljuk tele drabális méretű bútorokkal, ne legyen zsúfolt. A falhoz, kanapéhoz, beépített bútorokhoz (vagyis a nagyobb felületekhez) érdemes világos színeket választani, így is növeljük a teret. Viszont az sem jó, ha a nagyméretű szobába kicsi bútorokat helyezünk el. Ilyenkor kialakulhat az az érzet, hogy nincs kitöltve a tér, és az ember hajlamos ilyenkor még több apróságot behordani a szobába. A lakberendező éles tekintete ilyenkor is aranyat ér!

A tuti színkombó: 60-30-10

Van egy egyszerű szabály, amivel harmonikus és komfortos színegyensúlyt hozhatunk létre a lakásunkban. A főszín lesz az uralkodó hangulat, általában a falak, a szőnyegek, bútorok fogják a színek 60 %-át meghatározni. A másodlagos szín 30 %-os részt vesz ki a szoba színeiből, pl. a függönyök, kisebb bútorok pompáznak ebben a színben. És marad 10 % (pl. párnák, kisebb dísztárgyak), ennek a színét, árnyalatát akár évszakonként változtathatjuk. A lakberendező ezen a területen is sokat segíthet a döntésben.

Forrás: Pinterest

Összegezve: úgy tehetünk szert valóban komfortos, szép otthonra, ha alaposan végiggondoljuk, mit és hogyan használunk a lakásban és a terek adottságait figyelembe véve rendezzük be a szobákat. Az esztétikumot pedig a praktikumra húzzuk fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.