házi tisztítószerek takarítás vegyszermentes magazin tavaszi nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt gondolod, csak a „zöldek" használnak vegyszermentes tisztítószereket? Amennyiben neked mindegy, hogy milyen kemikáliák érintkeznek a bőröddel vagy épp miket lélegzel be takarítás közben,akkor nyugodtan lépj tovább ezen a cikken, és költs tízezreket tisztítószerekre. Ám, ha úgy érzed, szívesen tennél egy próbát, akkor vágjunk is bele!

Ma már több üzletben is lehet kapni úgynevezett öko tisztítószereket, mosogatószereket, vannak már hasonló alternatívái a mosásnak és az öblítésnek is. Ezek is szuperek, de őszintén, szerintem kissé drága megoldások. Épp ezért én egy kísérletbe kezdtem, körülbelül egy hónapja – több, hasonló tartalmakkal foglalkozó oldalt követtem be, és próbálgattam, nekem mi válik be. Ezeket hoztam most el.

A házi vegyszermentes házi tisztítószereknek több előnye is van.

Elsőként fontos megemlíteni, hogy a bolti tisztítószerekben olyan vegyi anyagok találhatóak, melyek mérgezőek lehetnek. Erre sajnos nem megoldás, ha vastag gumikesztyűben takarítasz, mivel ezek az anyagok a levegőbe kerülve is ártalmasak lehetnek, mivel belélegzed őket: mennyivel jobb természetes anyagokat használni.

A második érv a vegyszermentesség mellett a környezettudatosság. Nem használsz el például annyi műanyagot, hiszen 1-2 folyamatosan újratölthető palack vagy üvegcse áll szemben a háztartásonként akár 5-6 eldobandó flakonnal szemben. A vegyszerek előállítása során történő környezeti ártalmakat sem támogatod. Arról már nem is beszélve, hogy a lefolyóba kerülő kemikáliák helyett így csak a természetben is előforduló anyagokkal takarítasz,.

A bolti tisztítószerekben olyan vegyi anyagok találhatóak, melyek mérgezőek lehetnek. Erre sajnos nem megoldás, ha vastag gumikesztyűben takarítasz, mivel ezek az anyagok a levegőbe kerülve is ártalmasak lehetnek, mivel belélegzed őket. Forrás: Shutterstock

A harmadik, ami miatt érdemes kipróbálnod, az az ár. Egy ecet, egy citrom, egy szódabikarbóna mindig sokkal olcsóbb lesz, mint a vegyszeres tisztítószerek. Havonta több ezer forintot spórolhatsz meg így!

Így állj hozzá a tavaszi nagytakarításhoz - Tippek, tanácsok

Vesd bele magad a tavaszi nagytakarításba, de tedd élvezettel és hatékonyan! Olvasd tovább!

Nézzük a kezdő, házi vegyszermentes tisztítószereket (saját tapasztalat alapján)

Egy 10-20 százalékos ecetet, 50 százalékos citromlevet és hideg csapvizet keverj be harmad arányban. Ezzel kapsz egy általános tisztítószert, amivel akár a konyhában, akár a fürdőszobában, akár a lakás bármelyik pontján kezdetét is veheti a takarítás. Az ablakokra és tükrökre is tökéletes. Megmaradt belőle? Eszedbe ne jusson kiönteni, következő héten is bátran használhatod az így kapott vegyszermentes általános tisztítószeredet. Én ezt öntöm a felmosóvízbe is, időként 4-5 csepp illóolaj társaságában. A vécé takarításához több ecetet használok, mivel remekül fertőtlenít, a citromnak köszönhetően pedig semlegesíti a szagokat.

Nem kell megijedned, takarítás közben érezni fogod az ecet kissé szúrós szagát, de ez pár perc alatt elillan.

Moss a természetesség elve alapján

Forralj fel körülbelül egy bögre vizet, majd öntsd rá egy evőkanálnyi szódabikarbónára, ebbe pedig reszelj egy kiskanálnyi házi szappant. Miután homogénné vált az egyveleg, kész is a mosószer. Öblítőnek én egy kis vizet, ecetet és pár csepp 100 százalékos illóolajat ajánlanék. A ruhák csodatiszták és fenséges illatúak lesznek.

A zsíros foltok ellen támadj citrommal!

Odaszáradt a csempére a serpenyőből kifröcsögött olaj? Netán zsíros ételt melegítettél a mikrohullámú sütőben fedél nélkül? Szeretnéd, ha a jénai tálad újra csillogna egy kiadós rakott finomság után? Erre a legjobb megoldás a citrom. Használhatsz 100 százalékos citromlevet is, de a legmakacsabb zsíros, olajos foltok ellen egyszerűen csak nyúlj a savanyú gyümölcshöz. Vágj le egy szeletet belőle, és alaposan simítsd végig vele a megtisztítandó területet, hagyd hatni pár percig, majd egy szivaccsal dörzsöld át. Látni fogod, hogy az addig hideg zsíroldót követelő szennyeződések vegyszermentesen szűnnek meg, kevesebb energiabefektetéssel.

A vegyszermentesség egy próbát mindenképp megér, hiszen nem igényel különösebb anyagi befektetést, viszont rengeteget nyerhetsz vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.