15 év után újra lesz magyar versenyző a vb-n: Rapport Richárdból akár sakkvilágbajnok is lehet

Forrás: MTI/Beliczay László -
sakkvilágbajnok Rapport Richárd sakk Szombathely világbajnok Polgár Judit világbajnokság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 26 éves nagymester jelenleg 10. a világranglistán. 

Lékó Péter óta nem küzdött magyar versenyző a vb-trónért, tehát 2007-ben volt utoljára lehetőség magyar világbajnokot ünnepelni. Lékó akkor a negyedik helyet szerezte meg, ami fantasztikus eredmény.

Rapport Richrd történelmi győzelmet aratott Forrás: MTI/Beliczay László

A június 16. és július 7. között Madridban megrendezendő tornán nemcsak a szakmai, de az anyagi tét is nagy: 190 millió forintnak megfelelő összegű pénzdíjat osztanak ki a legjobbak között. A Haladás VSE nagymestere, Rapport Richárd hét riválisával küzd meg, s a győztes jövőre párosmeccsen csaphat össze a címvédő norvég Magnus Carlsennel - írja a Blikk.

A fiatal sakkozónak Polgár Judit a közösségi oldalán gratulált, posztjában azt is leírta, hogy egykor a csapattársa, majd csapatkapitánya, most pedig rajongója a sportolónak.

A szombathelyi klub szakosztályvezetője, Pergel László szerint Rapport Richárd már gyerekként is jó sakkozó volt, ma pedig már nagyon nehéz készülni ellene, mert mindig más nyitásvariánst választ.

"De ami még lényegesebb, hogy élvezetes a támadójátéka, nem defenzív sakkozó, az ellenfelek nem szeretik emiatt, ám a szurkolók annál inkább, neki a legnagyobb az online közvetítésekkor a nézettsége" - mondta el Pergel, aki szerint nagyon erős a vb-mezőny, nehéz megjósolni, ki nyer majd, ráadásul van három-négy Rapportnál magasabban jegyzett sakkozó is köztük, de úgy érzi, a magyar mester okozhat meglepetést ellenfeleinek.

Almási Zoltán olimpiai ezüstérmes nagymester szerint már az hatalmas siker, hogy Rapport idáig eljutott, de ha jól rajtol, és a megnyitásokban képes meglepni riválisait, hiába rutinosabbak az ellenfelei, jól szerepelhet a tornán.

Mint azt korábban megírtuk, tavaly egy 14 éves magyar lány nyerte meg az U14-es sakk vb-t.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.