Minden, amit a palántázásról tudni érdemes

Forrás: Shutterstock -
virág magazin kertészkedés palántázás zöldség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha érdekel a kertészkedés, és szívesen belevágnál a palántázásba, nem vagy még lemaradva. Ebben a cikkben útmutatót találsz, hogyan kezdj bele.

A palántázás menete

A fejlődő növényeknek az a legfontosabb, hogy megfelelő hőmérsékleten elegendő fény érje őket. Ezen kívül fontos a tökéletes tápanyagokkal teli talaj, mert csak így tudunk jó minőségű palántákat nevelni.

A palántaföldet elkészíthetjük magunk is házilag, de akkor figyelni kell arra, hogy a földkeverék ne tartalmazzon gyomirtóval szennyezett talajt, és beteg növénymaradványokat sem.

Forrás: Shutterstock

A palántaföld összetétele: 50-60% jó minőségű földet keverünk össze 20-25% érett istállótrágyával és 10-20% homokkal.
  1. Első lépésként válasszunk egy edényt - fontos, hogy az alja lyukas legyen -, amelybe ültetni szeretnénk. Ha megvan, akkor töltsünk bele a megfelelő földkeverékből úgy, hogy 6-10 cm magasságig takarjon. Vizezzük be földet.
  2. Szórjuk szét a föld felületén az ültetni kívánt magokat, majd fedjük le egy kevés földdel. Olyan mélységben legyenek a magok, mintha az átmérőjének a dupláját vennénk a felszíntől. Ezután ismét nedvesítsük be a talajfelszínt.
  3. Melegigényes magok esetén (paradicsom, paprika, uborka) a csíráztatáshoz szükséges hőmérsékletnek el kell érnie a 22 Celsius fokot, ezért érdemes egy üveglappal vagy egy műanyag fóliával letakarni. Ha a növény nem igényel meleget, akkor nem kell a takarás.
  4. Miután a magok kihajtottak, már nem kell lefedve tartani, és elég nekik a 16-24 Celsius fok közötti hőmérséklet.
  5. Ha a kis palántánknak már van kétlevelű lombja, akkor elérkezett az idő az átültetéshez. Óvatosan áztassuk fel a földet, vigyázva arra, hogy minél kevesebb gyökér sérüljön. Ezt a folyamatot tűzdelésnek nevezzük.
  6. A talajban előre kijelöljük a helyét, és a gyökér nagyságának megfelelő lyukat ásunk, majd belehelyezzük a növényt. Figyeljünk arra, hogy a föld szerkezete legyen laza, és hogy jól el tudja vezetni a vizet.
  7. Az elején ne érje tűző nap a palántáinkat és gondoskodjunk róla, hogy megfelelő mennyiségű vizet kapjanak.
Forrás: Shutterstock

Virágpalántázás

A virágoknál az egynyáriakat tudjuk palántázni. A hosszú tenyészidejű növényeket már januárban el kellett ültetni, így ezekről, ha lemaradtunk, már csak virágosoknál és kertészetekben tudjuk beszerezni. Ilyen növények például a begónia, a törpe lobélia, az ezüstös tollborzfű és a kékvirágú vasfű. A közepes tenyészidejűekről is lekéstünk már, mint például az oroszlánhaj, a nebáncsvirág, a petúnia vagy a kúpvirág.

A rövid tenyészidejű egynyári virágokat még van időnk palántázni. Ezek azok a növények, amelyek leginkább honosak nálunk. Az egynyári növények már alacsony hőmérsékletnél is kicsíráznak, június-júliusban virágoznak, és a nyár végével, augusztusban el is pusztulnak. Ilyen például a pillangóvirág, a pompás rézvirág, a kerti körömvirág, a napraforgó vagy a porcsinrózsa. A magvetés ideje március vége-április eleje. A cserépbe vetés április vége-május, a kiültetés május vége.

Zöldség-, gyümölcspalántázás

A fejeskáposzta, a kelkáposzta és a zeller palántázásáról már lekéstünk, mert a palántázási idejük februárban van.
A paradicsomot, a paprikát, a karalábét, a karfiolt, a brokkolit és a padlizsánt márciusban kellene palántázni, de ha gyorsan még elülteted a magokat, nem maradtál le semmiről. Ezeket a növényeket májusban kell kiültetned.

A dinnye az, aminél még teljesen időben vagyunk, mert a magvetés időpontja április.

Magról és palántáról is nevelhető zöldségek

Ha melegebb országrészben élsz, akkor van néhány zöldségféle, ami magról és palántáról egyaránt sikeresen nevelhető. Ilyen zöldségek például: az uborka, a cukkini, a patisszon (csillagtök), a brokkoli és egyes karalábé fajták. Ezeket a növényeket is március végén-április elején kell palántázni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.