Bombabiztos önbarnító-kisokos: így lesz foltmentes, gyönyörű színed napozás nélkül

napozás barnítószer önbarnító UV-sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerencsére már csak kínos emlékként élnek a kémiai bronzosítás rajongóiban az első generációs barnítótermékek, melyek természetes, napcsókolta árnyalatok helyett leginkább narancsszínűre varázsolták viselőjüket.

Manapság az online vagy a boltokban elérhető barnítókkal minimális odafigyeléssel is majdnem olyan eredményt érhetsz el, mintha kint feküdtél volna pár órát a trópusokon. Tény, hogy még mindig sokan panaszkodnak arra, hogy a napozással, szoláriumozással ellentétben az önbarnítótól furcsa illatuk lesz, ám ahogy modernizálják a formulákat, úgy tűnik el szép lassan ez az egyesek számára bosszantó hátrány.

Jó, ha már az elején tudatosítod magadban, hogy az önbarnító nem egyszerű testápoló, hanem egy speciális – a dihidroxi-aceton (DHA) és a bőrsejtek aminosavai között létrejövő – kémiai reakciót előidéző készítmény. Egyértelmű tehát, hogy nem a legokosabb ötlet mindenféle előkészület nélkül felpacsmagolni a testedre, mert ha így teszel, az eredményben nem lesz túl sok köszönet – legfeljebb az igyekezetedet fogják értékelni.

Az alábbi hasznos tippek megóvhatnak a leggyakoribb barnítási katasztrófáktól.

Ne spórolj a barnítótermékeken!

Filléres kencéktől ne várj luxusnyaralást idéző, bronzos, hidratált bőrt! Egy minőségi önbarnító minden értékes összetevője azért dolgozik, hogy színed minél egyenletesebb, tartósabb és természetesebb legyen. A tökéletes végeredményhez mindenképp szerezz be egy megbízható bőrradírt vagy kémiai hámlasztót, barnítókesztyűt és a biztonság kedvéért egy önbarnító-eltávolító szérumot vagy habot, mely még jól jöhet besárgult kezek vagy elrontott felvitel esetén.

Forrás: Shutterstock

Készülj elő alaposan!

A bronzosítás előtt érdemes venned egy forró fürdőt, mely fellazítja az elhalt hámsejtjeidet, így könnyebben le tudod őket radírozni vagy hámlasztani. Ha hajlamos vagy a bőrirritációra, inkább várj egy éjszakát, vagy akár 24 órát radírozás után, mielőtt felviszed a barnítót! Közvetlenül a bronzosító termék használata előtt 10-20 perccel kend be magad alaposan testápolóval, különös figyelmet fordítva a szárazabb részekre, például az ujjpercekre, a könyökökre és a térdekre!

Ha világos hajjal és testszőrzettel áldott meg a sors, kenj a hajvonaladra, valamint a szemöldöködre egy kis hidratáló krémet, nehogy a szálak beszívják a barnítókészítményt!

Bánj magaddal kesztyűs kézzel!

Nem törvényszerű, hogy csak barnítókesztyűvel lehet tökéletes színed, de mindenképp érdemes kipróbálnod, mert ég és föld a különbség. Lehet, hogy egy kicsit beszívja a kencét, emiatt kevésbé gazdaságos megoldás, mint a csupasz kezeid, de legalább nem leszel csíkos és foltos, illetve később a tenyeredről sem kell vakargatnod a sárgaságot.

Forrás: Shutterstock

Dresszkód: lenge ruházat

Felkenés után először is hagyd teljesen beszívódni, megszáradni az önbarnítót! Mindegy, hogy expressz (1-2-3 óra) vagy elnyújtott (6-8-10 óra) hatóidejű terméket használsz, a barnítás teljes időtartama alatt igyekezz megakadályozni a kence ledörzsölését, leizzadását! Egy laza póló és egy pizsamanadrág tökéletes viselet erre a célra, és ne félj, a színezett termékek nyomait egy mosással eltávolíthatod a ruhákból!

Utóápolással az esztétikus halványulásért

A barnítókrém, -zselé vagy -hab hatóidejének letelte után zuhanyozz le szappanos vízzel, de ne áztasd magad túl sokáig, mert ez befolyásolhatja a bőröd barnulási reakcióját! Gyakori tévhit, hogy a barnítást követően azonnal testápolót kell használni. Mivel a hatóanyagok a lemosást követően még vagy 8-12-24 órán át dolgoznak a bőrödben, az utóhidratálást időzítsd akkorra, amikor a színed már teljesen kialakult! Ezzel kapcsolatban a használati utasítást is segítségül hívhatod.

Mikor már végleges árnyalatodban pompázol, természetesen naponta kend be magad testápolóval, hogy megelőzd a bőröd kiszáradását, egyúttal a csúnya, foltos kopást is!

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.