Az űrben nem kötelező menstruálni - így élnek az ISS női asztronautái

nők NASA magazin egészség asztronauta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy férfiak által uralt szakterületen nőnek lenni hatalmas kihívás, hát még a Földtől több mint 400 kilométernyire!

Egyes kutatások szerint a nők bizonyos szempontból alkalmasabbak az űrutazásra, mint a férfiak, ennek ellenére évtizedekig diszkriminálták őket ezen a területen. Bár a szovjetek már 1963-ban megadták a lehetőséget Valentyina Tyereskovának, hogy felfedezhesse a világűrt, utána még vagy két évtizeden át csak férfiak teljesíthették az űrprogram küldetéseit, mielőtt Szvetlana Szavickaja 1982-ben a Szojuz T–7 fedélzetén a nyomdokaikba léphetett.

Az amerikaiak egy évvel később, 1983-ban lőtték fel a világűrbe első női asztronautájukat, Sally Ride-ot, akivel kapcsolatban az indulást megelőző sajtókonferencián leginkább az érdekelte a riportereket, hogy nem aggódik-e szaporítószervei egészségéért, és hogy fog-e sírni, ha problémák merülnek fel munkája során.

Ugyan az asztronauták között még mindig több a férfi, mint a nő, az ilyesfajta kőkori felfogás szerencsére már a múlté. Azóta nemcsak az általános hozzáállást illetően léptek érvénybe pozitív változások: az űrprogram női képviselői a munkakörülményeket és a felszerelésüket tekintve is áldásos reformokat tapasztalhattak.

Ehető fogkrém, öblítésmentes sampon

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan viselik a hölgyek a zéró gravitációt, a megváltozott életteret és a szokványostól eltérő higiéniai körülményeket. A Nemzetközi Űrállomáson szolgáló belevaló nők általában szórakoztató részletességgel mesélnek mindennapjaikról, és szerencsére kitérnek a tisztálkodás, testápolás témájára is.

Fürdeni természetesen az ISS-en is lehet, ám nem egészen úgy, mint idelent. Az űrhajósok adagolócsövekkel ellátott tasakokból nyomják a testükre vagy a hajukra a vizet, illetve az öblítésmentes folyékony szappant vagy sampont, majd törölközőkkel alaposan felitatják a testükről a nedvességet.

A fogmosás ehető fogkrémmel és vízzel történik, ám ha valaki idegenkedik a paszta lenyelésétől, akár ki is köpheti azt egy törlőkendőbe.

Az űrprogramban résztvevő nők szerencsére nincsenek arra kárhoztatva, hogy dzsungelt növesszenek a testükön – legfeljebb akkor, ha erre kifejezetten igényt tartanak –, hiszen a borotválkozás is megoldható akár elszívóval felturbózott elektromos géppel vagy hagyományos módszerrel.

„200 darab tampon elég lesz az útra, hölgyem?"

A menstruáció odafent is kényes téma, de egyáltalán nem kezelik tabuként: egyes asztronauták inkább a hormonális gyógyszerkészítmények vagy a méhen belüli spirál alkalmazását választják, hogy ne vérezzenek az űrállomáson, míg mások hajlandóak vállalni a piros betűs napokkal járó pluszmunkát.

Egy mulatságos anekdota szerint az első női szakemberek fellövését megelőzően a férfiakból álló szervezőcsapat nagyjából 100-200 darab betéttel és tamponnal számolt egy ciklusra fejenként, mert valóban azt hitték, hogy egy nőnek ennyire van szüksége a tökéletes higiéniához.

Az ISS-en összesen két egyszemélyes illemhely található, melyből a vizelet újrahasznosításra kerül, míg a menstruációs vér az ürülékkel együtt hulladékként végzi. Egészen 2020-ig csak olyan vécék voltak az űrállomáson, melyet férfiak igényeire szabtak, ám az új kialakítás nők számára is viszonylag kényelmessé teszi a kis- és a nagydolog elvégzését, illetve a havibaj kezelését is.

Asztroanyák dilemmája: befolyásolja a gyermekvállalást a földöntúli karrier?

Köztudott, hogy a világűrben sokkal – a Nemzetközi Űrállomáson körülbelül nyolcszor – magasabb az ionizáló háttérsugárzás mértéke, mint a Földön, ezért az orvosok hosszú éveken át kutatták és kutatják ma is annak űrhajósokra gyakorolt hatásait. Úgy találták, hogy a nők szervezete – a szaporítószerveket is beleértve – érzékenyebb a sugárzásra, mint a férfiaké, így a szebbik nem képviselői jelenleg feleannyi időt tölthetnek el űrbéli küldetéseken, mint az urak.

Szerencsére eddig egy űrállomáson szolgált hölgy sem számolt be termékenységi vagy a terhesség során tapasztalt problémákról, és a kapcsolódó állatkísérletek is biztató eredményekkel zárultak. Mindazonáltal a NASA tiltja a várandós asztronauták űrutaztatását, ezért női jelöltjeik a biztonság kedvéért több terhességi teszten is átesnek az indulás előtti hetekben.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.